hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrzés vége: őrizzük meg a borítékot!

  • Kenyeres Sándor

Az adózás rendjéről szóló törvény (a továbbiakban: Art) szabályozása az elsődleges.

Az adózás rendjéről szóló törvény (a továbbiakban: Art) szabályozása az elsődleges. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (továbbiakban: Ket), mint az Art mögöttes szabálya, az Art által nem szabályozott kérdéseket rendezi. A felsorolt hatósági iratokra vonatkozóan a Ket állapít meg követelményeket, ám néhány esetben az Art is megfogalmaz szabályokat.

Az ellenőrzést lezáró jegyzőkönyv tartalmazza lényegében az ellenőrzést végző revizorok megállapításait. Ezen kívül jegyzőkönyvet kell készíteni a szóbeli kérelemről, a szóbeli észrevételről, az adózó, a tanú, a szakértő meghallgatásáról, a szemle lefolytatásáról és más bizonyítási cselekményekről, továbbá ha valamilyen eljárási cselekmény hatósági tanú igénybe vételével zajlik le. A meghallgatott személy közlését (nyilatkozatát, vallomását, szakértői véleményét) a jegyzőkönyv általában tartalmi kivonatolással rögzíti. A meghallgatott indokolt kérelmére közlését, vagy annak egyes részeit szó szerint kell rögzíteni. A jegyzőkönyv általános részének tartalmaznia kell: az adóhatóság megnevezését, az ügyintéző nevét, az ügy tárgyát, az ügyiratszámot, a jegyzőkönyv készítésének helyét és időpontját.

Az eljárási cselekményekről készült jegyzőkönyvnek ezen felül tartalmaznia kell: a meghallgatott nevét, azonosításához szükséges adatokat és lakcímét, eljárásjogi helyzetét, az alkalmazott hatósági tanú, szakértő, tolmács nevét, a meghallgatott személy jogaira és kötelességeire kioktatást és a jogkövetkezményekre való figyelmeztetés megtörténtét, az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és megállapításokat, az eljárási cselekmények során tapasztalt, az ügy eldöntése szempontjából lényeges körülményeket és megállapításokat, ideértve a hatósági tanú észrevételeit is. A jegyzőkönyv hitelességének biztosítása érdekében a jegyzőkönyvön szerepelnie kell a meghallgatott személy, az eljárási képességgel nem rendelkező személy képviselője, a hatósági tanú, az eljáró ügyintéző és a jegyzőkönyvvezető oldalankénti aláírásának.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs