hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: október 1-jétől egy háromgyermekes anya férje igénybe veheti-e a családi adókedvezményt?

  • adozona.hu

Október 1-jétől, amikortól az anyák három gyermek esetén szja-mentesek lesznek, a férjük már nem tudja igénybe venni a szja-kedvezményt, illetve van-e munkabérhatár? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A három gyermeket nevelő anyák kedvezményéről szóló 2025. évi XV. törvény (8) bekezdése értelmében a három gyermeket nevelő anya a munkáltató, kifizető felé az szja-törvény rendelkezései szerint nyilatkozatot tehet az adóalap hiányában nem érvényesíthető családi kedvezmény családi járulékkedvezményként történő érvényesítéséről, továbbá a szja-törvény szerint a férjével közösen nyilatkozhat a családi kedvezmény közös érvényesítéséről is.

További „A nap kérdése” című írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A három gyermeket nevelő anyák kedvezménye az szja-törvény 3. § 21. pontja szerint bérnek minősülő jövedelemre értékhatár nélkül vonatkozik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyesen lévő kezdő vállalkozó táppénzigénylése + csed + gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyéni vállalkozás gyes mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Apai gyed igénylése munkaviszony megszűntetése, majd új munkaviszony létesítése esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2026 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink