hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos határidő az EPR-ben: még két hétig lehet a tavalyi adatszolgáltatást módosítani

  • adozona.hu

A 2023. harmadik és negyedik negyedévre vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi ( EPR) adatszolgáltatásokat 2024. március 31-éig módosíthatják a kötelezettek. A NAV tisztázta, hogy a MOHU által a EPR-díjról kiállított számlák áfakötelesek, olvasható a PwC Magyarország közleményében.

1. A EPR-adatszolgáltatások módosítása és pótlása

A jogszabályi rendelkezések alapján az EPR-adatszolgáltatásokat a tárgyévet követő év január 1. napja és március 31. napja között 1 alkalommal lehet módosítani.

Ez azt jelenti, hogy a 2023. harmadik és negyedév vonatkozásában benyújtott adatszolgáltatásokat 2024. március 31-éig módosíthatják az érintettek.

Bár a jogszabály nem tartalmaz az elmaradt adatszolgáltatások pótlására speciális szabályt, értelmezésünk szerint erre is csak 2024. március 31-éig van lehetőség.

Mivel az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás teljesítése szankciókkal (hulladékgazdálkodási bírság) járhat, minden gazdálkodónak célszerű felmérni, hogy megfelelően teljesítette-e a kötelezettségeket. Abból a szempontból is érdemes ezt a vizsgálatot lefolytatni, hogy nem jelentettek-e be a jogszabályi előírásnál nagyobb termékmennyiséget, ez ugyanis indokolatlan többletköltséget eredményezhet.

2. MOHU számlák áfatartalma

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy adózási kérdést adott ki, amelyben tisztázta, hogy a MOHU által számlázott EPR-díjat áfa szempontból hogyan kell kezelni.

A NAV tájékoztatója alapján a MOHU mint koncessziós társaság, a feladatai ellátásával az áfatörvény értelmében vett szolgáltatást nyújt a kötelezettek részére. Ebből következően a EPR-díj a MOHU által nyújtott szolgáltatás ellenértékének minősül, így az áfatörvény hatálya alá tartozik adóköteles szolgáltatásként, és a MOHU-nak 27 százalékos adómértéket kell felszámítania a jogszabályban meghatározott EPR-díjra mind a MOHU-t, mind az önkormányzatot megillető díjelem vonatkozásában.

A PwC Magyarország tapasztalata szerint egyes esetekben az önkormányzatot megillető díjelem vonatkozásában nem a NAV tájékoztatójában foglaltak szerint állítottak ki számlákat. Ezért valószínűsíthető, hogy ezek módosítására sor fog kerülni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink