Kiva, hipa: ezek az őszi adócsomag módosító javaslatai

  • adozona.hu

A kormány 2023. október 31-én terjesztette az Országgyűlés elé a T/5893. számú törvényjavaslatot, amely a tavaszi adócsomagban kihirdetetteken túl további adójogszabályi változtatásokat tartalmaz 2024-re vonatkozóan. Az Andersen Magyarország összefoglalta a fontosabb tervezett módosításokat, az alábbiakban a kiva, a hipa, a Robin Hood-adó és a közműadó várható változásait ismertetjük.

1. Kisvállalati adó (kiva)

A javaslat 2024. január 1-jétől a kisvállalati adóalap meghatározása során összhangba hozná a kedvezményezett foglalkoztatott után érvényesíthető kedvezmény összegét (ez jelenleg személyenként maximum 500 ezer forint/hó) a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény szintén 2024. január 1-jétől hatályos adókedvezmény összegével (maximum a minimálbér kétszerese) a doktori képzésben résztvevők vonatkozásában.

Megszűnne a kivaalanyiság, ha a zártkörűen működő részvénytársaság működési formája nyilvánosan működő részvénytársasággá változik, mégpedig a formaváltás napját megelőző nappal. Továbbá, amennyiben az adóalanyiság a Tao. tv. szerint kedvezményezett átalakulásnak nem minősülő, könyv szerinti értéken megvalósított egyesülés vagy szétválás miatt szűnne meg, akkor az egyesüléssel vagy szétválással érintett adózó az egyesülés vagy szétválás napját követő 15 napon belül a NAV-hoz megtett bejelentéssel, az adóalanyiság keletkezésére vonatkozó feltételek betartásával ismételten választhatná a kivaalanyiságot. Az egyesüléssel, szétválással érintett adózó a vagyonmérleg szerinti részesedés arányában jogosult lesz a még fel nem használt elhatárolt veszteség és a törvény 20. § (7) bekezdés szerinti beruházási kedvezmény továbbvitelére, emelik ki az Andersen Magyarország szakértői..

A rendelkezések a kihirdetést követő naptól lépnének életbe.

2. Helyi iparűzési adó (hipa)

2024. január 1-jétől a helyi adók vonatkozásában az önkormányzat csak azon adózók adatait tehetné közzé, akiknek a kilencven napon keresztül folyamatosan fennálló helyiadó-tartozásuk összege meghaladja az 500 ezer forintot (jelenleg ez az értékhatár 100 ezer forint).
A vállalkozási tevékenységet nem végző, adótartozással rendelkező magánszemélyek adatait nem lehetne nyilvánosságra hozni a jövőben.

Szintén ettől az időponttól bővülne az idegenforgalmiadó-mentességet élvezők köre a különleges jogállású szervek alkalmazottjaival, ha közszolgálati kötelezettségük teljesítése céljából töltenek vendégéjszakát az adott önkormányzat illetékességi területén.

Az Adózóna 2023-as adóváltozásokról szóló írásait itt, a 2024-es változásokról szólókat pedig itt olvashatja el.

A globális minimumadó szabályairól szóló törvényjavaslat alapján, ha a vállalkozó él azzal a társasági adókedvezmény lehetőséggel, amelyet a kutatás-fejlesztési tevékenységére tekintettel vehet igénybe, akkor helyi iparűzési adó alapját nem csökkentheti az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével a 2023. december 31-étől kezdődő pénzügyi évek vonatkozásában.

3. Robin Hood-adó

A törvényjavaslat értelmében módosítanák az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményének szabályait és bevezetnék az épület esetében igénybe vehető új energiahatékonysági adókedvezményt.

4. A közművezetékek adójáról szóló 2012. évi CLXVIII. törvény

A Gazdaság-Újraindítási Akcióterv részeként a cél a közműadók kivezetése, melyre két lépésben kerülne sor: 2024. január 1-jétől nem lenne a közművezetékek adójának tárgya a hírközlési vezeték, míg 2025. január 1-jétől teljesen megszűnne ez az adónem, összegzik az Andersen Magyarország szakértői..

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfa-csoport tagjának pénztárgépe

Bunna Erika

adótanácsadó

Biztosítás, hitelközvetítés bevétele

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31