hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megtakarításos életbiztosítás: az eseti díjakra is kell szochót fizetni

  • adozona.hu

2023. július 1-jétől a megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosításokat az eddigi 15 százalékos személyi jövedelemadón (kamatadó) túl 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) is terheli. De hogyan fogsz adózni, ha eseti díjakkal növeled megtakarításaidat? Nézzük a részleteket, mire érdemes odafigyelni! – írja csütörtöki elemzésében a Bankmonitor.hu.

Júliustól kezdődően bejött a szocho

A 2023. július 1-től életbelépő új adókötelezettség szerint 13 százalék szocho-t is fizetni kell azokban az esetekben, amikor az szja-fizetési kötelezettség is fennáll. Vagyis a kamatadóval (15%) együtt összesen 28 százalék adó terheli a kamatjövedelmet. Az adó kiterjesztése a megtakarítási célú életbiztosításokat is érinti, a változásokat ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Állásfoglalás az eseti díjakról

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a Pénzügyminisztérium (PM) állásfoglalását kérte abban a kérdésben, hogy a 2023. július 1-je előtt megkötött biztosítási szerződésre 2023. június 30-a után fizetett eseti díjon képződött hozam szocho köteles-e, vagy sem.

Magyarán: akik siettek, és az új adó bevezetése előtt megkötötték az életbiztosítási szerződésüket, azok számára a biztosítás időtartama során a szerződésükre befizetett eseti díjakat érinti a szocho-fizetési kötelezettség vagy mentesülnek alóla?

A PM válaszában megerősítette az adókötelezettséget, ami igazából nem egy eget rengető meglepetés. Na, de miért?

Gyakori kérdések a kamatjövedelmek után fizetendő szochóval kapcsolatban

Mi az az eseti díj?

Az eseti díj egy speciális megtakarítási lehetőség a modern életbiztosításoknál: ha rendelkezel egy rendszeres vagy egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítással, akkor a biztosítási szerződés időtartama alatt bármikor tehetsz extra befizetéseket. Rendszeresen vagy rendszertelenül, ahogy tetszik. Így a befektetésed értékét további tőkével gyarapíthatod, és a szerződés lejáratakor a többletbefizetéssel és annak hozamaival növelt lejárati összeget kapod meg a biztosítótól.

Hogyan adóznak az eseti díjak?

Az eseti díjak adózás szempontjából úgy viselkednek, mint önálló „mini” egyszeri díjas biztosítások. A biztosítók minden egyes eseti befizetést külön nyilvántartásba vesznek, mert a befizetés időpontja fontos az adózás szempontjából. Az eseti díjnál nem számít, hogy a szerződésedet mikor kötötted, hanem az a fontos, hogy az adott eseti díj befizetésétől mennyi idő telt el.

Ha az eseti díj befizetését követően kevesebb, mint 3 év múlva az eseti díjat kiveszed a szerződésedből, akkor kamatadót (15%) és szocho-t (13%), összesen 28 százalék adót kell fizetned a kamatjövedelmed után. Ha a befizetést követően már 3-5 év eltelt, akkor ennek csak a felét, 14 százalékot kell megfizetned, ha pedig már 5 év is eltelt, akkor az eseti díjad hozamai után nincs adófizetési kötelezettséged.

Mire kell figyelned?

A fentiekből következik, hogy amennyiben az életbiztosítási szerződésed utolsó 5 évében fizetsz be eseti díjat, úgy mindenképpen kell majd utána adót fizetned, még akkor is, ha a rendszeres díjakra már nincs ilyen kötelezettséged.

Az eseti díjaknál tehát ne azt számold, hogy a szerződéskötéstől mennyi idő telt el, hanem a befizetés időpontját, minden egyes befizetésnél külön-külön. Ha például minden évben fizetsz eseti díjat, akkor az első befizetésed 5 év után már adómentes, de a másodiknak a hozamát akkor még 14 százalék adó terheli. Az egy éve bent lévő eseti díjbefizetésed hozama után pedig 28 százalék adót kell fizetned.

Összefoglalás

A PM állásfoglalása nem túl örömteli, de nem is meglepő. Ha megtakarításos életbiztosításodat július elseje előtt kötötted, de az eseti díj befizetése július 1-je után történik, akkor a fentiekből adódóan a befizetés időpontjától indul az új befektetés időtartamának tartamának számítása. Ekkor a kamatadó már kiegészült a szocho-val, vagyis a két adónem együttesen sújtja az új befektetésedet.

Ennek ellenére a megtakarításos életbiztosítások az egyéni nyugdíjkiegészítés vagy gyermeked életkezdésének támogatása szempontjából nagyon fontosak. Elsősorban a rendszeresség és a hosszú tartam alatt kisebb, havi befizetésékből kialakuló lejárati összeg nagy segítséget nyújthat, amikor a legnagyobb szükség lesz rá. A hosszú tartam és a megfelelő részvénysúly a megtakarításodat jövedelmező befektetéssé alakíthatja.

Ötlet: ha 10 éves vagy annál hosszabb időtartamot választasz a megtakarításra, a rendszeres díj hozama adómentes lesz. Eseti befizetéseidet ütemezd a megtakarítási időszak első 5 évére, így az eseti díjbefizetéseid után sem kell majd adót fizetned lejáratkor – olvasható a Bankmonitor.hu elemzésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink