hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvénycsomag: várható változások a szochóban és a tb-járulékban – 2. rész

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Cikksorozatunk első részében megvizsgáltuk, hogy a napokban az Országgyűlés elé került törvénycsomag a szociális hozzájárulási adóval és a tb-járulékkal kapcsolatban milyen módosításokat tartalmaz az átalányadózó egyéni vállalkozókkal, illetve az őstermelőkkel összefüggésben; a második rész pedig a nyugdíjasokkal, a tanulószerződésekkel, a szakirányú oktatással, és a duális képzésekkel kapcsolatos pontosításokat, illetve az egyéb módosításokat mutatja be.

Cikksorozatunk 1. részét itt olvashatja el.

Szociális hozzájárulási adómentesség pontosítása a nyugdíjasok kapcsán

A hatályos törvény alapján a saját jogú nyugdíjasok kapcsán nem keletkezik szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége

♦ a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak,
♦ a társas vállalkozásnak a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozóra tekintettel,
♦ a kifizetőnek a Tbj. (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény) szerint kiegészítő tevékenységet folytató személyre tekintettel.

Olvassa el az Adózóna „Adótörvénycsomag: így változnak az szja-szabályok” és „Benyújtották a tavaszi adócsomagot” írásait is!

A fenti szabály kiegészül azzal, hogy nem keletkezik szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség a Tbj. szerint saját jogú nyugdíjasnak minősülő adófizetésre kötelezett személynek az szja-törvény (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény) szerinti egyéb jövedelem kivételével. A törvényjavaslat magyarázata alapján ezzel a kiegészítéssel megvalósul, hogy a nyugdíjas személyek keresőtevékenysége mentesüljön a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség és a szociális hozzájárulási adó alól. A fenti pontosítás, a törvényjavaslat elfogadása esetén, annak kihirdetését követő napon lép majd hatályba.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen változások várhatóak a szocho és a tb-járulékok területén a tanulószerződésekkel, a szakirányú oktatás-, és a duális képzésekkel kapcsolatban, illetve milyen egyéb módosítások vannak kilátásban!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close