hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számviteli változások az adócsomagban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A kormány a T/13258 számon október 13-án benyújtotta az adótörvények módosításra vonatkozó javaslatait. Cikkünkben a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény javasolt változtatásait foglaltuk össze.

Tőketartalék

A számviteli törvény (Szt.) szabályai igazodnak a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény előírásaihoz, amely 2019. október 1-jétől lehetővé teszi változásbejegyzési kérelem esetén a tőketartalék-változás időpontjának a megválasztását, amely eltérhet a változás bejegyzésétől. A javaslat szerint a nyilvántartásban a tőketartalék változását – azonosan a jegyzett tőke változásának könyvelésével –, a választott időpont, illetve a    cégbejegyzés napja közül a korábbi időponttal kell átvezetni.

Az új adócsomagról itt és itt, a korábban elfogadott 2021-es adóváltozásokról pedig itt olvashat!

Ezen kívül a hitelezői érdekek védelmét szolgálja az a módosítási javaslat, amely szerint a lekötött tartalékban fedezetet kell teremteni az átalakulással közvetlenül összefüggően keletkező olyan adófizetési kötelezettségekre is, amelyek a jogutódot terhelik. Ilyen eset lehet például, ha kiválás során a kivált gazdasági társaság az eszközeit – nem kedvezményezett átalakulás esetén – felértékeli. Ekkor ugyanis a kivált gazdasági társaságnak társaságiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik, amelyre – a javaslat szerint – a vagyonmérlegben, a saját tőkében lekötött tartalék képzésével fedezetet kell biztosítani.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a követelések, az immateriális javak könyveléséről, továbbá a beszámoló letétbe helyezéséről milyen változtatást tartalmaz az adócsomag! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink