hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számviteli változások az adócsomagban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A kormány a T/13258 számon október 13-án benyújtotta az adótörvények módosításra vonatkozó javaslatait. Cikkünkben a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény javasolt változtatásait foglaltuk össze.

Tőketartalék

A számviteli törvény (Szt.) szabályai igazodnak a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény előírásaihoz, amely 2019. október 1-jétől lehetővé teszi változásbejegyzési kérelem esetén a tőketartalék-változás időpontjának a megválasztását, amely eltérhet a változás bejegyzésétől. A javaslat szerint a nyilvántartásban a tőketartalék változását – azonosan a jegyzett tőke változásának könyvelésével –, a választott időpont, illetve a    cégbejegyzés napja közül a korábbi időponttal kell átvezetni.

Az új adócsomagról itt és itt, a korábban elfogadott 2021-es adóváltozásokról pedig itt olvashat!

Ezen kívül a hitelezői érdekek védelmét szolgálja az a módosítási javaslat, amely szerint a lekötött tartalékban fedezetet kell teremteni az átalakulással közvetlenül összefüggően keletkező olyan adófizetési kötelezettségekre is, amelyek a jogutódot terhelik. Ilyen eset lehet például, ha kiválás során a kivált gazdasági társaság az eszközeit – nem kedvezményezett átalakulás esetén – felértékeli. Ekkor ugyanis a kivált gazdasági társaságnak társaságiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik, amelyre – a javaslat szerint – a vagyonmérlegben, a saját tőkében lekötött tartalék képzésével fedezetet kell biztosítani.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a követelések, az immateriális javak könyveléséről, továbbá a beszámoló letétbe helyezéséről milyen változtatást tartalmaz az adócsomag! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs