Az adózás rendjének változásai az új adócsomagban

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A kormány őszi adócsomagja, amelyet kedd délután nyújtott be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium, több pontban is érinti az adózás rendjének szabályait.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) módosításai

Amennyiben teljeskörűen elfogadják a változásokat, jövőre már a NAV készítheti az áfabevallást. Ezen kívül módosulnak a fizetési könnyítési kérelem szabályai, a gépjárműadót a NAV fogja kivetni, és az elektronikus kereskedelem fellendülése miatt szabályozzák, hogy az ilyen értékesítések adóztatása többnyire a fogyasztás tagállamában történjen.

Módosulnak a fizetési könnyítési és méltányossági kérelem szabályai

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) szerinti csoportos adóalanyok esetében is lehetőség lesz fizetési kedvezményre, hiszen ebben az esetben is elkülönül a tagok vagyona, így az fedezetet nyújthat a tartozás megfizetésére.

A természetes személyek 500 ezer forint összegű adótartozás helyett 1 millió forintra vehetnek igénybe évente egy alkalommal, legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett természetes személyek az általuk eddig 6 hónapra igénybe vehető automatikus részletfizetést 200 ezer forint helyett 12 hónapra, 500 ezer forintos összegre kérhetik a személyijövedelemadó-bevallásukban.

Olvassa el az új adócsomag kapcsán az Adózóna "Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva" című írását is!

A megbízható adózók által évente egy alkalommal, legfeljebb tizenkét havi automatikus részletfizetési lehetőséget a jelenleg legfeljebb 1,5 millió forint összegű adótartozás helyett legfeljebb 3 millió forintos tartozás esetén vehetik igénybe az adózók.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a tervezett módosítások a gépjárműadó kivetése, a hatósági bizonyítványok, a csoportos adóalanyok minősítése, az adótanácsadók, adószakértők, az áfabevallások, a felügyeleti intézkedések és a végrehajtási kifogás tekintetében!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close