hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adózás rendjének változásai az új adócsomagban

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A kormány őszi adócsomagja, amelyet kedd délután nyújtott be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium, több pontban is érinti az adózás rendjének szabályait.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) módosításai

Amennyiben teljeskörűen elfogadják a változásokat, jövőre már a NAV készítheti az áfabevallást. Ezen kívül módosulnak a fizetési könnyítési kérelem szabályai, a gépjárműadót a NAV fogja kivetni, és az elektronikus kereskedelem fellendülése miatt szabályozzák, hogy az ilyen értékesítések adóztatása többnyire a fogyasztás tagállamában történjen.

Módosulnak a fizetési könnyítési és méltányossági kérelem szabályai

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) szerinti csoportos adóalanyok esetében is lehetőség lesz fizetési kedvezményre, hiszen ebben az esetben is elkülönül a tagok vagyona, így az fedezetet nyújthat a tartozás megfizetésére.

A természetes személyek 500 ezer forint összegű adótartozás helyett 1 millió forintra vehetnek igénybe évente egy alkalommal, legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett természetes személyek az általuk eddig 6 hónapra igénybe vehető automatikus részletfizetést 200 ezer forint helyett 12 hónapra, 500 ezer forintos összegre kérhetik a személyijövedelemadó-bevallásukban.

Olvassa el az új adócsomag kapcsán az Adózóna "Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva" című írását is!

A megbízható adózók által évente egy alkalommal, legfeljebb tizenkét havi automatikus részletfizetési lehetőséget a jelenleg legfeljebb 1,5 millió forint összegű adótartozás helyett legfeljebb 3 millió forintos tartozás esetén vehetik igénybe az adózók.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a tervezett módosítások a gépjárműadó kivetése, a hatósági bizonyítványok, a csoportos adóalanyok minősítése, az adótanácsadók, adószakértők, az áfabevallások, a felügyeleti intézkedések és a végrehajtási kifogás tekintetében!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Alanyi mentes társaság online tananyag értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close