hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Aki arra számított, hogy a kisvállalati adónak (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) 2021. január 1-jétől ténylegesen hatályba lépő szabályait majd csak október-november környékén ismerhetjük meg, annak valószínűleg igaza lesz: az Országgyűlés elé terjesztett T/13258. számú, egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat ugyanis érinti a kisadózás szabályait is. Cikkünkben ezeket foglaljuk össze és elemezzük.

A beterjesztett törvényjavaslat 17–20. szakaszai közvetlenül módosítanák a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvényt (Katv.), a 21. § pedig a 2021-es kataszigorítást előíró, nyáron elfogadott Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény még hatályba nem lépett szabályát módosítja egy ponton.

Kisvállalati adó – egy ablak szélesebbre tárul

Már szeptember végén bejelentette a gazdasági kormányzat, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javaslatára, adócsökkentési intézkedésként, a jelenlegi 1 milliárd forintról 3 milliárd forintra emelkedik a kisvállalati adó árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára. Érdemes feljegyezni, hogy a legfeljebb 50 fős átlagos statisztikai állományi létszám belépési korlát nem változna.

A belépési korlát felfelé tolódásával egyidejűleg az adóalanyiság megszűnését eredményező bevételszint is emelkedne: a jelenlegi 3 milliárd forintról duplájára, 6 milliárd forintra.

A 2021. évi további változásokról itt olvashat!

Ez által az egy árbevétel szinttel nagyobb, egyéb belépési feltételeknek is megfelelő vállalkozások is választhatják majd a kisvállalati adózást, és magasabb árbevétel szintig maradhatnak annak alanyai – ha ez számukra összességében kedvezőbb a társasági adó szerinti adóalanyisággal összehasonlítva.

Kivállalati adó – egy kiskapu bezárul

Többször kérdezték az Adózóna olvasói is, hogy a hatályos szabályozás alapján valóban mentesül-e az adóztatás alól a kisvállalati adóból a társasági adó alá való visszatérést megelőző utolsó kisvállalati adó hatálya alatti adóévben keletkezett eredmény. Ez ugyanis csak ezt az adóévet követően kerül az eredménytartalékba, így – az elszámolások számviteli rendjének köszönhetően – az utolsó kisvállalati adóévről keletkező eredménytartalék nem minősül „kisvállalati adóalanyiság időszaka alatt keletkezett eredménytartaléknak”, így nem is része az úgynevezett áttérési különbözetnek. Az anomália felszámolása érdekében, két bekezdés tekintetében változna a társasági adó alá visszatérés adókezelése.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a törvényjavaslat szerint mit kell tennie majd a kivásnak áttéréskor, továbbá milyen szabályok kell figyelembe venniük az ügyvédi irodáknak, valamint hogyan változnak a katások adóztatására vonatkozó rendelkezések!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close