hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Aki arra számított, hogy a kisvállalati adónak (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) 2021. január 1-jétől ténylegesen hatályba lépő szabályait majd csak október-november környékén ismerhetjük meg, annak valószínűleg igaza lesz: az Országgyűlés elé terjesztett T/13258. számú, egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat ugyanis érinti a kisadózás szabályait is. Cikkünkben ezeket foglaljuk össze és elemezzük.

A beterjesztett törvényjavaslat 17–20. szakaszai közvetlenül módosítanák a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvényt (Katv.), a 21. § pedig a 2021-es kataszigorítást előíró, nyáron elfogadott Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény még hatályba nem lépett szabályát módosítja egy ponton.

Kisvállalati adó – egy ablak szélesebbre tárul

Már szeptember végén bejelentette a gazdasági kormányzat, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javaslatára, adócsökkentési intézkedésként, a jelenlegi 1 milliárd forintról 3 milliárd forintra emelkedik a kisvállalati adó árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára. Érdemes feljegyezni, hogy a legfeljebb 50 fős átlagos statisztikai állományi létszám belépési korlát nem változna.

A belépési korlát felfelé tolódásával egyidejűleg az adóalanyiság megszűnését eredményező bevételszint is emelkedne: a jelenlegi 3 milliárd forintról duplájára, 6 milliárd forintra.

A 2021. évi további változásokról itt olvashat!

Ez által az egy árbevétel szinttel nagyobb, egyéb belépési feltételeknek is megfelelő vállalkozások is választhatják majd a kisvállalati adózást, és magasabb árbevétel szintig maradhatnak annak alanyai – ha ez számukra összességében kedvezőbb a társasági adó szerinti adóalanyisággal összehasonlítva.

Kivállalati adó – egy kiskapu bezárul

Többször kérdezték az Adózóna olvasói is, hogy a hatályos szabályozás alapján valóban mentesül-e az adóztatás alól a kisvállalati adóból a társasági adó alá való visszatérést megelőző utolsó kisvállalati adó hatálya alatti adóévben keletkezett eredmény. Ez ugyanis csak ezt az adóévet követően kerül az eredménytartalékba, így – az elszámolások számviteli rendjének köszönhetően – az utolsó kisvállalati adóévről keletkező eredménytartalék nem minősül „kisvállalati adóalanyiság időszaka alatt keletkezett eredménytartaléknak”, így nem is része az úgynevezett áttérési különbözetnek. Az anomália felszámolása érdekében, két bekezdés tekintetében változna a társasági adó alá visszatérés adókezelése.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a törvényjavaslat szerint mit kell tennie majd a kivásnak áttéréskor, továbbá milyen szabályok kell figyelembe venniük az ügyvédi irodáknak, valamint hogyan változnak a katások adóztatására vonatkozó rendelkezések!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink