hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őszi adócsomag: változások a helyi adókban és a gépjárműadóban 2021-től

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója
4

2020. november 17-én az Országgyűlés elfogadta a 2021. évi adótörvény-változásokat. A helyi adókat és a gépjárműadót érintő főbb módosítások a következők.

Csak a NAV-on keresztül adható be az iparűzésiadó-bevallás

Hasonlóan az adóigazgatás más területeihez a helyi iparűzési adóval kapcsolatos kötelezettségek teljesítésében is egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció és az elektronikus kommunikáció. Ennek eredményeképpen az iparűzésiadó-bevallás is már csak elektronikusan nyújtható be. A vállalkozások idén még az iparűzésiadó-bevallás benyújtására a következő lehetőségek közül választhattak:
♦ NAV bevalláskitöltő programja (ÁNYK),
♦ Önkormányzati Hivatali Portál (OHP),
♦ ha az adott önkormányzat rendelkezik saját online ügyintéző felülettel, akkor az önkormányzat honlapján lévő nyomtatványkitöltő.

Olvassa el az Adózóna „Összefoglaló a 2021. évi áfaváltozásokról” és „Őszi adócsomag: változások a társasági adóban” írásait is!

Jövő évtől viszont egycsatornássá válik az iparűzési adó bevallása (ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítését és az adóelőlegről szóló bevallást is) és főszabály szerint már csak a NAV-hoz lehet benyújtani a nyomtatványokat.

E rendelkezés célja, hogy egységesek legyenek a bevallások, megkönnyítve ezzel azon vállalkozások életét, akiknek több önkormányzat felé is van bevallási kötelezettségük. Az állami adóhatósághoz benyújtandó egységes, a székhelyre és valamennyi telephelyre vonatkozó adatot tartalmazó bevallás ugyanis jelentős adminisztrációskötelezettség-csökkentést eredményezhet az ilyen adóalanyoknál, továbbá az önkormányzati adóhatóságoknál is.

Annak érdekében pedig, hogy a különböző adatbejelentési, bejelentkezési, változásbejelentési nyomtatványok se legyenek önkormányzatonként különbözőek, 2021-től az egységes nyomtatványokat az adópolitikáért felelős miniszter honlapján lehet fellelni.

Az adóbevallás központosítása ellenére a helyi adókat azonban továbbra is az egyes önkormányzatok számlájára kell utalni.

Olvassa tovább, hogy megtudja milyen változások lesznek az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység adóztatásában, a számviteli hiba ipa-alapra gyakorolt hatásának korrigálására vonatkozó rendelkezésekben, a hipa-alap megosztásánál az eszközérték-számításában, illetve miként módosulnak a transzferárszabályok a Htv.ben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
hómaró

Kedves adózóna.hu!
Senki nem tett fel kérdést a szakértőnek, az adótörvény-változásokat véleményeztük. Ha ez zavaró, akkor tessék megszüntetni a hozzászólás lehetőségét, ezáltal elfojthatók a kritikus vélemények.

adózóna.hu

Kedves Hozzászóló!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

kbujdoso

Az OHP-n egyésgesek a bevallások és bejelentők, miért jó, ha az ANYK-ba külön lefejlesztik a helyiadós nyomtatványokat (az éves bevalláson kívül)?

hómaró

Ezt a Bajnai-Oszkó kombó már 2009-ben bevezette. A Fidesznek 2010-ben első dolga volt megszüntetni. Most 10 évvel később feltálalják, mint zseniális újítást.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs