Minimálbér alkalmazása a kedvezményeknél: hiányos a jogszabályi alap

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

Hézagos a minimálbérrel összefüggő különböző kedvezmények jogszabályi alátámasztottsága. A problémát a szaktárca közleménye sem tudja megnyugtatóan rendezni.

2021 január végén állapodtak meg a szociális partnerek a 2021. évi minimálbérről, amely 2021 februárjától alkalmazandó. Ugyanekkor (január 28-án) jelent meg a Magyar Közlönyben a 21/2021. kormányrendelet is, amely arról rendelkezett, hogy ahol a jogosultság megállapításának vagy felülvizsgálatának a tárgyév januárjában érvényes kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum az alapja, ott a jogosultságot 2021. február 28. napjáig ismételten meg kell állapítani vagy felül kell vizsgálni. Tekintettel arra, hogy a jogosultságok köre nagyon széles – ide sorolhatók többek között a kedvezmények, az ellátások – így ez utóbbi szabály sok területet érint. Az alábbi cikkben a szociális hozzájárulási adó, a társadalombiztosítási járulék, valamint a személyi jövedelemadó kapcsán mutatjuk be, hogy miként is kell alkalmazni a minimálbért, és milyen anomáliát okozott a jogosultság felülvizsgálatára vonatkozó szabály.  

A minimálbér alkalmazása a szociális hozzájárulási adóban

A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény is alkalmazza a minimálbért. Azaz egyes esetekben a minimálbér vagy annak adott része a szociális hozzájárulási adónak az alapja, valamint a minimálbért kell alkalmazni több szociális hozzájárulási adókedvezményeknél, és adott jövedelmek felső határának – minimálbér 24-szerese – számításánál.

A szocho-törvény pontosan meg is mondja, hogy mi minősül minimálbérnek: „Minimálbér: az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, kivéve az e törvény egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseiben említett minimálbért, amely a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, ennek hiányában az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege”.

Azaz az egyéni-, illetve a társas vállalkozókat kivéve, a minimálbér az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, amely idén bruttó 161 ezer forint.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy milyen problémák adódnak a minimálbérre vonatkozó előírások és közlemények alkalmazásánál!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A jogalkotási káosz középpontjává vált a Pénzügyminisztérium, a pongyola, de felsőbbrendű szövegezés által, amelyet szinte mindig jogértelmezésekkel igyekeznek reparálni. Ezért a silány jogszabály-előkészítői "tevékenység" fejében még közpénzt is lehet kapni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close