hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kit terhel az EKÁER-bejelentési kötelezettség?

  • adozona.hu

Kinél áll fenn az EKÁER-bejelentési kötelezettség az alábbi esetben? – kérdezte az Adózóna olvasója.Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Bejelentésköteles terméket vásárolunk közvetlenül a gyártó cégtől. Gépjárművel végzett, közúti fuvarozás nem történik, csak a telephelyen rakják át a mi raktárunkban. Mi ezt a terméket továbbértékesítjük közúti fuvarozással, belföldön. A kérdésem az, hogy kinek kell EKÁER-t kérni, mivel az első esetben az első, általánosforgalmiadó-köteles termékértékesítés megtörténik, de nincs fuvarozás. A második esetben történik fuvarozás, de nem ott keletkezik az első áfás értékesítés."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A jogszabály szerint az EKÁER-bejelentési kötelezettség adott termékegység közúti szállítására vonatkozik. EKÁER-számot azon termékegységre kell kérni, amely egy feladótól egy címzettig halad egyszeri árumozgatás során, egyazon járművön. A jogszabály tehát közúti járművön történő tényleges áruszállításhoz köti az EKÁER-bejelentési kötelezettséget.

Speciális szabály vonatkozik ugyanakkor a termék egymást követő értékesítésére.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 13/2020. PM rendelet 2. § (4) bekezdése alapján, ha a bejelentésköteles terméket egymást követően többször értékesítik úgy, hogy azt csak egy alkalommal fuvarozzák el közúton, a bejelentési kötelezettséget arra a termékértékesítésre kell alkalmazni, amely során a terméket elfuvarozzák. Ha a bejelentésköteles terméket olyan adózó fuvarozza vagy fuvaroztatja el, aki ezen értékesítések láncolatában címzett és egyúttal feladó, úgy kell tekinteni, mint aki a termék fuvarozását vagy fuvaroztatását feladóként végzi.

A PM rendelet 3. § c) pontja alapján belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő közúti fuvarozás esetén a feladó kötelezett az EKÁER-bejelentésre.

A fentiek alapján az említett ügyletben az önök által történő, közúti áruszállítással járó továbbértékesítés az EKÁER-bejelentésre kötelezett, melyet önöknek mint feladóknak kell teljesíteniük.

Egyúttal szeretném felhívni a figyelmüket, hogy idén január 1-től jelentősen egyszerűsödött az EKÁER-szabályozás, hiszen ettől az időponttól már csak a korábbi kockázatos termék tartoznak bejelentési kötelezettség alá. A bejelentésköteles termékek körét az 51/2014. NGM rendelet tartalmazza.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Ekáer: bővült a bejelentésköteles termékek köre", "Az EKÁER-kötelezettség 2021. január 1-jei változásai", valamint "BIREG – nem csak fuvarozóknak" című írásait is!

Nem tartoznak EKÁER-bejelentési kötelezettség alá azok az áruk, amelyeknek a bruttó össztömege nem haladja meg az 500 kg-t, az adó nélküli ellenértéke pedig az 1 millió forintot.

Termékkörtől függetlenül egyszerűsített bejelentést tehetnek – többek között – az engedélyezett gazdálkodók és a köztartozásmentes adatbázisban szereplő nagy teljesítményű adózók.

Alanyi jogon nem kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk a megbízható adózóknak, továbbá azoknak a gazdálkodóknak, akik legalább két éve működnek és köztartozásmentes adózók, illetve a csőd- vagy felszámolási eljárás alatt álló startégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodóknak.

Legfrissebb intézkedésként július 9-étől bővült az EKÁER-bejelentésköteles termékek köre a 403/2021. kormányrendelet 1. mellékletében meghatározott építőipari nyersanyagokkal és termékekkel, azonban könnyítés, hogy az 5 százalékos áfakulcsú termékek mellett ezen termékekre sem kell adóbiztosítékot nyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs