Ekáer: bővült a bejelentésköteles termékek köre

  • adozona.hu

Július 9-étől meghatározott építőipari alapanyagok fuvarozása is ekáerszám-igénylési kötelezettség alá esik. 2021. január 1-jétől kizárólag azon termékek vonatkozásában kell ekáer-bejelentést tenni, amelyek az új szabályok szerint bejelentésköteles termékeknek – ami a gyakorlatban a kockázatos termékek körét jelentette – minősülnek. A fenti könnyítéssel egyidejűleg a kockázatos – és így a bejelentésköteles – termékek köre a korábbiakhoz képest nem módosult, olvasható a PwC elemzésében.

Július 8-án ugyanakkor megjelent a kormány 403/2021. rendelete, amelyben döntés született az ekáerköteles termékek körének bővítéséről. A döntés értelmében július 9-étől az építőipariellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek fuvarozását a jogalkotó szintén ekáer bejelentéséhez köti. A bejelentésköteles építőipari nyersanyagok és termékek körét a kormányrendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Fontos látni, hogy a kormányrendelet nem a kockázatos termékek körét bővítette, hanem a bejelentésköteles termékek közé sorolta a kockázatos termékek mellett a rendeletben meghatározott építőipari nyersanyagokat és termékeket. A rendelet emellett azt is rögzíti, hogy ezen új termékekkel összefüggésben nem kell teljesíteni a rendelet [az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 13/2020. (XII. 23.) PM rendelet] szerinti biztosítéknyújtási kötelezettséget.

Figyelni kell azonban arra, hogy bár a biztosítéknyújtás alól mentesülnek az érintett adózók, de az ekáer bejelentésének elmulasztásával járó szankciók az ő esetükben is kiszabhatók lesznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close