hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer: bővült a bejelentésköteles termékek köre

  • adozona.hu

Július 9-étől meghatározott építőipari alapanyagok fuvarozása is ekáerszám-igénylési kötelezettség alá esik. 2021. január 1-jétől kizárólag azon termékek vonatkozásában kell ekáer-bejelentést tenni, amelyek az új szabályok szerint bejelentésköteles termékeknek – ami a gyakorlatban a kockázatos termékek körét jelentette – minősülnek. A fenti könnyítéssel egyidejűleg a kockázatos – és így a bejelentésköteles – termékek köre a korábbiakhoz képest nem módosult, olvasható a PwC elemzésében.

Július 8-án ugyanakkor megjelent a kormány 403/2021. rendelete, amelyben döntés született az ekáerköteles termékek körének bővítéséről. A döntés értelmében július 9-étől az építőipariellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek fuvarozását a jogalkotó szintén ekáer bejelentéséhez köti. A bejelentésköteles építőipari nyersanyagok és termékek körét a kormányrendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Fontos látni, hogy a kormányrendelet nem a kockázatos termékek körét bővítette, hanem a bejelentésköteles termékek közé sorolta a kockázatos termékek mellett a rendeletben meghatározott építőipari nyersanyagokat és termékeket. A rendelet emellett azt is rögzíti, hogy ezen új termékekkel összefüggésben nem kell teljesíteni a rendelet [az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 13/2020. (XII. 23.) PM rendelet] szerinti biztosítéknyújtási kötelezettséget.

Figyelni kell azonban arra, hogy bár a biztosítéknyújtás alól mentesülnek az érintett adózók, de az ekáer bejelentésének elmulasztásával járó szankciók az ő esetükben is kiszabhatók lesznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Törzsbetét értékesítése

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Edenred utalvány adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs