hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer: bővült a bejelentésköteles termékek köre

  • adozona.hu

Július 9-étől meghatározott építőipari alapanyagok fuvarozása is ekáerszám-igénylési kötelezettség alá esik. 2021. január 1-jétől kizárólag azon termékek vonatkozásában kell ekáer-bejelentést tenni, amelyek az új szabályok szerint bejelentésköteles termékeknek – ami a gyakorlatban a kockázatos termékek körét jelentette – minősülnek. A fenti könnyítéssel egyidejűleg a kockázatos – és így a bejelentésköteles – termékek köre a korábbiakhoz képest nem módosult, olvasható a PwC elemzésében.

Július 8-án ugyanakkor megjelent a kormány 403/2021. rendelete, amelyben döntés született az ekáerköteles termékek körének bővítéséről. A döntés értelmében július 9-étől az építőipariellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek fuvarozását a jogalkotó szintén ekáer bejelentéséhez köti. A bejelentésköteles építőipari nyersanyagok és termékek körét a kormányrendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Fontos látni, hogy a kormányrendelet nem a kockázatos termékek körét bővítette, hanem a bejelentésköteles termékek közé sorolta a kockázatos termékek mellett a rendeletben meghatározott építőipari nyersanyagokat és termékeket. A rendelet emellett azt is rögzíti, hogy ezen új termékekkel összefüggésben nem kell teljesíteni a rendelet [az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 13/2020. (XII. 23.) PM rendelet] szerinti biztosítéknyújtási kötelezettséget.

Figyelni kell azonban arra, hogy bár a biztosítéknyújtás alól mentesülnek az érintett adózók, de az ekáer bejelentésének elmulasztásával járó szankciók az ő esetükben is kiszabhatók lesznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink