hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

BIREG – nem csak fuvarozóknak

  • Antretter Erzsébet, Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

2021. január 1-jétől bevezetésre került a BIREG, a közlekedési hatóság által üzemeltetett, nyilvánosan elérhető informatikai rendszer, melynek célja, hogy ellenőrizze a fuvarozási engedélyek meglétét, illetve vizsgálja felhasználásuk jogszerűségét. Bár a regisztrációra a fuvarozók kötelezettek, a jogszabály a magyar címzettek és feladók számára is határoz meg új feladatokat.

Mi a BIREG?

A BIREG egy előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer, amelyet a közlekedési hatóság üzemeltet azzal a céllal, hogy ellenőrizze a fuvarozási engedélyek meglétét, illetve vizsgálja felhasználásuk jogszerűségét.

Hol találhatóak meg a BIREG-re vonatkozó jogszabályi előírások?

A BIREG-re vonatkozó előírásokat elsősorban a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. kormányrendelet tartalmazza. Amint az a kormányrendelet számából is látszik, nem új jogszabályról, sőt nem is új kötelezettségről van szó. Maga az elektronikus regisztrációs rendszer viszont új, amely a korábbi papíralapú bejelentési kötelezettséget váltja fel.

A BIREG-gel kapcsolatos kötelezettségek nem megfelelő teljesítésekor kiszabható bírságtételeket pedig a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. kormányrendelet szabályozza.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!
Mikor van szükség BIREG-regisztrációra?

A vonatkozó jogszabály alapján az alábbi fuvarozások esetében merülhet fel BIREG-regisztrációs kötelezettség:

» díj ellenében végzett nemzetközi közúti áruszállítás 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel,

» saját számlás nemzetközi közúti árutovábbítás 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel,

» Magyarország területén végzett kabotázs fuvarozás.

Ha valamely gazdasági szereplő a fentiekben felsorolt, engedélyhez kötött fuvarozási tevékenységet végzi (kivéve az árutovábbítási közösségi engedélyt), akkor regisztrációs kötelezettsége keletkezik a BIREG-rendszerben.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit jelentenek a fenti fogalmak, valamint, hogy milyen engedélyek esetén merül fel a BIREG-regisztráció!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Pót ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs