hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az EKÁER-kötelezettség 2021. január 1-jei változásai

  • Gombás Otília

Az idei évtől jelentősen egyszerűsödött az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER), amivel a magyar gyártók és kereskedők nagy része teljesen búcsút mondhat bejelentési kötelezettségének.

A 2021. január 1-jétől érvényes új EKÁER-szabályok 2020. december 23-án jelentek meg a 13/2020. PM rendeletben. Az új jogszabály hatályba lépésével egyidejűleg az 5/2015. NGM rendelet hatályát vesztette. Az új előírásokat a január 1-jén és az azt követően tett bejelentésekre kell alkalmazni.

Fontos megemlíteni, hogy az ugyancsak január 1-jétől bevezetett előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer (BIREG) az EKÁER-rendszertől teljesen független, más hatóság által üzemeltetett és más ellenőrzési szempontokra irányuló rendszer, tehát bizonyos esetekben a magyarországi feladóknak/címzetteknek mind az EKÁER-bejelentési, mind a BIREG-ellenőrzési kötelezettséget teljesíteniük kell.

Az EKÁER-kötelezettség egyszerűsítését az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) korábbi módosítása tette lehetővé, melynek értelmében január 1-jétől már csak a kockázatos termékek tartoznak bejelentési kötelezettség alá. Ezzel a korábbi kockázatos és nem kockázatos termékkör helyett most már csak egy (bejelentésköteles) termékkör van.

A bejelentésköteles termékek körét továbbra is az 51/2014. NGM rendelet tartalmazza, amelyben nem történt lényeges változás. Ennek alapján tehát a bejelentésköteles termékek kizárólag a korábban kockázatosnak minősülő termékek lettek.

Az új PM rendeletben a korábbi 5/2015. számú EKÁER rendelet alapvető szabályai többnyire változatlanok maradtak, a nem kockázatos termékekre vonatkozó szabályok pedig értelemszerűen már bele sem kerültek az új jogszabályba.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a lényegesebb változtatásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs