Az EKÁER-kötelezettség 2021. január 1-jei változásai

  • Gombás Otília

Az idei évtől jelentősen egyszerűsödött az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER), amivel a magyar gyártók és kereskedők nagy része teljesen búcsút mondhat bejelentési kötelezettségének.

A 2021. január 1-jétől érvényes új EKÁER-szabályok 2020. december 23-án jelentek meg a 13/2020. PM rendeletben. Az új jogszabály hatályba lépésével egyidejűleg az 5/2015. NGM rendelet hatályát vesztette. Az új előírásokat a január 1-jén és az azt követően tett bejelentésekre kell alkalmazni.

Fontos megemlíteni, hogy az ugyancsak január 1-jétől bevezetett előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer (BIREG) az EKÁER-rendszertől teljesen független, más hatóság által üzemeltetett és más ellenőrzési szempontokra irányuló rendszer, tehát bizonyos esetekben a magyarországi feladóknak/címzetteknek mind az EKÁER-bejelentési, mind a BIREG-ellenőrzési kötelezettséget teljesíteniük kell.

Az EKÁER-kötelezettség egyszerűsítését az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) korábbi módosítása tette lehetővé, melynek értelmében január 1-jétől már csak a kockázatos termékek tartoznak bejelentési kötelezettség alá. Ezzel a korábbi kockázatos és nem kockázatos termékkör helyett most már csak egy (bejelentésköteles) termékkör van.

A bejelentésköteles termékek körét továbbra is az 51/2014. NGM rendelet tartalmazza, amelyben nem történt lényeges változás. Ennek alapján tehát a bejelentésköteles termékek kizárólag a korábban kockázatosnak minősülő termékek lettek.

Az új PM rendeletben a korábbi 5/2015. számú EKÁER rendelet alapvető szabályai többnyire változatlanok maradtak, a nem kockázatos termékekre vonatkozó szabályok pedig értelemszerűen már bele sem kerültek az új jogszabályba.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a lényegesebb változtatásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Cégeladás költségeinek elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close