hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A minimálbérhez kapcsolódó befizetések 2021. évi változásai – táblázatokkal

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Idén február 1-jétől emelkedett a minimálbér, januárban még a tavalyi összeget kellett alkalmazni. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a minimálbér, illetve a garantált bérminimum növekedése nyomán mennyiben változnak a befizetendő közterhek munkaviszonyban és a vállalkozásoknál.

Közterhek változása munkaviszonyban

Teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére a minimálbér 2021. januárjában bruttó 161 ezer forint volt, február 1-jétől pedig havi bruttó 167 400 forintra növekedett.

Társadalombiztosítási járulékfizetés: munkaviszonyban a minimálbérnél figyelemmel kell lenni mind a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény), mind a munka törvénykönyvének (2012. évi I. törvény) szabályaira. A társadalombiztosítási járulék esetén a minimálbér a tárgyhónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb havi összege, amely az Mt. alapján egyrészt a kötelező legkisebb munkabért, másrészt – szakképzettséget igénylő tevékenység esetén – a garantált bérminimumot foglalja magába.

Szociális hozzájárulási adó: a szochotörvény rögzíti, hogy munkaviszonyban a munkabérnél a szocho alapja megegyezik a társadalombiztosítási járulék alapjával, azaz a tárgyhó első napján érvényes minimálbért, illetve  garantált bérminimumot kell alapul venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben táblázatokba szedve bemutatjuk, hogy a munkaviszonyban, teljes munkaidőben, minimálbérért, illetve garantált bérminimumért foglalkoztatott munkavállalók esetén a 2021. évi minimálbér-növekedés milyen plusz közteherfizetési kötelezettséget eredményez.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close