hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiküldetés díjazása: így változtak a tb-törvény egyes rendelkezései és az uniós irányelv

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A koronavírus jelentős hatást gyakorol a külföldön munkát végző magánszemélyek utazásaira. A rövidtávú kiküldetések, üzleti utazások száma jelentősen csökkent. A személyes munkavégzés helyett sokan videokonferencia-beszélgetéseket szerveznek. Azonban nem lehet minden szolgáltatást a webes felületek segítségével lebonyolítani. Bizonyos megrendelések elvégzéséhez elengedhetetlen a személyes jelenlét, nem beszélve a hosszabb távra szóló szerződésekről, melyek teljesítése érdekében a dolgozók külföldi munkavégzése elkerülhetetlen.

A külföldön történő munkavégzéssel összefüggésben két évközi jogszabályváltozásra kell felhívni a figyelmet. Az egyik a 2020. július 30-ától érvényes, a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló 96/71/EK irányelv, a másik a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-jén hatályba lépett, kiküldetések kapcsán alkalmazandó új járulékalap megállapítására vonatkozó rendelkezése.

A kiküldetési vagy ismertebb nevén „posting” irányelv célja méltányos béreket és egyenlő feltételeket biztosítani a kiküldött munkavállalók részére úgy, hogy közben megvalósuljon a szolgáltatások szabad áramlása. Az irányelv számos követelményt állít a kiküldő és/vagy fogadó munkáltató részére. Ezek közül cikkünkben a díjazásra vonatkozó rendelkezésekre hívjuk fel a figyelmet.

Az uniós irányelv alkalmazásában a díjazás (minimális bérszint) fogalmát, illetve nagyságrendjét a fogadó tagállam nemzeti joga és/vagy gyakorlata alapján kell meghatározni, amely állam területén a munkavállaló kiküldetésben dolgozik. Ez okozza igazán a nehézséget, illetve némi bizonytalanságot, ugyanis a kiküldetést elrendelő munkáltatónak nem elegendő a magyar előírásokat ismerni, miután annyi országban kell a helyi előírásokról információt szerezni, ahány ország területén dolgoznak a kiküldött munkavállalók.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük kiküldetéshez kapcsolódó juttatásokat érintő változásokat, a vonatkozó adózási szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs