hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új tb-törvény: szochofizetés nyugdíjasoknál

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A július 1-jén hatályba lépett új Tbj. egyik legjelentősebb „újítása” – a munkaviszonyban álló dolgozó havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettségének bevezetése mellett – a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettségének megszüntetése, amely a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény vonatkozó szabályait sem hagyhatta érintetlenül.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) – biztosítottak körét taglaló 6. szakasza – általános alapelvként szögezi le, hogy a semmilyen biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban sem terjed ki a biztosítás a kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülő személyre.

A jogszabály 4. § 11. ponja értelmében kiegészítő tevékenységet folytató személynek a 6. § szerinti biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonyban kereső tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas személy minősül, azzal, hogy az egyéni vagy társas vállalkozó akkor is kiegészítő tevékenységű, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és özvegyi nyugdíjban részesül.

Az e körbe tartozók tehát július 1-jétől nem biztosítottak és semmilyen járulék fizetésére nem kötelezettek. (Június 30-áig ez a mentesség csak az Mt. szerinti munkaviszonyban álló személyt, a mezőgazdasági őstermelőt és az egyházi személyt illette meg, feltéve, hogy nyugdíjas volt.)

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Tb-különszámát kiadói kedvezménnyel! A különszám mind a régi, mind az új tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segíti az előírások értelmezését.
Részletek >>

A jogszabály a nyugdíjasan keresőtevékenységet folytatókat nem csak valamennyi járulék, hanem a jogviszonyhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adó alól is mentesíti. Az 5. § (1) bekezdésének a), illetve g) pontja értelmében nem keletkezik az 1. § (1)–(3) bekezdése szerint adófizetési kötelezettsége az e tevékenysége, jogállása alapján szerzett jövedelme tekintetében a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak, illetve a kifizetőnek a Tbj. szerint kiegészítő tevékenységet folytató személyre tekintettel.

Tehát július 1-jétől a kifizető a Tbj. 6. szakasza alá eső jogviszony esetén a kiegészítő tevékenységet folytató személy a jogviszonyával összefüggő díjazása, jövedelme után nem köteles szociális hozzájárulási adót fizetni.

Olvassa el az Adózóna "Változás a nyugdíjasok keresetkorlátjában" és "Nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlása július elseje után" című cikkét is!

Például, egy nyugdíjas személy havi 20 ezer forintos megbízási díjából származó 18 000 forintos jövedelme után június hóra még meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót, ellenben július hónaptól már nem.

Ugyanakkor fontos emlékeztetnünk arra, hogy ez a mentesség csak a kiegészítő tevékenységű státusszal (tehát a Tbj. 6. szakaszában említett jogviszonyokkal) összefüggésben, illetve a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) 1. § (1)–(3) bekezdésében említett adóalapok tekintetében illeti meg az egyéni vállalkozót, illetve a kifizetőt. Így a béren kívüli juttatások (Szja tv. 71. §), illetve a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások (Szja tv. 70. §) a nyugdíjasok esetében is szociálishozzájárulásiadó-fizetéssel járnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close