hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kockázati biztosítások közterhei a biztosítottnál és a szerződőnél

  • adozona.hu
2

Mekkora adót kell fizetni a kockázati biztosítás után a szerződőnek és a biztosítottnak 2019-ben különböző adózási módoknál? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Az alábbi változásokról olvastam: Az szja-törvény 3. § 89. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (E törvény alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következő:) „89. Adóköteles biztosítási díj: a) magánszemély biztosítottra kötött biztosítási szerződés alapján más személy által fizetett díj (ide nem értve a magánnyugdíjpénztár által biztosítóintézettől történő járadékvásárlás ellenértékét) a biztosított magánszemélynél,... Ennek alapján, az alábbi kérdéseimre szeretnék válaszokat kapni: 1. Ha a kockázati biztosítás szerződője a munkáltató, biztosítottja a munkavállaló és kedvezményezett a biztosított családtagja (például: 20 ezer Ft/hó befizetett díjat figyelembe véve), milyen egyéb járulékfizetési kötelezettség terheli a munkáltatót mint szerződőt és a biztosítottat? (szja, eho, egészségügyi hozzájárulás stb.) 2. Mekkora összeg számolható el költségként a szerződőnél, a fenti példát figyelembe véve? 3. Ha a díjfizető: kivás vagy katás cég, és nem számol el költséget, akkor kell-e adót, vagy bármilyen járulékot fizetni a kockázati biztosítás után céges szerződő esetén a szerződőnek, illetve a biztosítottnak?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kérdéseire válaszolva, a jelenleg ismert jövő évi szabályozás alapján a következőkről tájékoztatom:

1. Amennyiben a kockázati biztosítás szerződője a munkáltató, biztosítottja a munkavállaló és kedvezményezett a biztosított családtagja, a munkáltató által fizetett díj után a biztosított munkavállalót 15 százalék szja + 18,5 százalék egyéni járulék, a munkáltatót 19,5 százalék szocho + 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás terheli majd 2019-ben.

2. Költségként a biztosítási díj + a munkáltató közterhei (21 százalék) számolhatók el.

3. Ha a díjfizető katás cég, a kata-kiva törvény következő rendelkezése irányadó:

„9. § (1) A kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó kisadózó vállalkozások és kisadózók mentesülnek az adóalanyiság időszakában az adóalany gazdasági tevékenységével, az általa a bejelentett kisadózónak az adóalanyiság időszakában nyújtott tevékenységére tekintettel teljesített kifizetésekkel, más juttatásokkal és a bejelentett kisadózónak az adóalanytól a tevékenységére, tagsági jogviszonyára tekintettel megszerzett jövedelmével összefüggő alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:  

a) vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése;

b) társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése;

c) a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése;

d) szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése.

(2) A kisadózó vállalkozások tételes adójának megfizetésével a kisadózó vállalkozás nem mentesül a kisadózónak nem minősülő személyek foglalkoztatására tekintettel, illetve a kisadózónak nem minősülő személyek részére juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettségek alól.”

Ez azt jelenti, hogy a kisadózóként bejelentett magánszemély esetében a cég által fizetett biztosítási díj után sem a magánszemélynek, sem a cégnek nem kell adót, járulékot fizetnie. Ugyanakkor a kisadózóként be nem jelentett, azaz munkaviszonyban foglalkoztatott magánszemély (munkavállaló) esetében az 1. pontban leírtak érvényesek.

Ha a díjfizető kivás cég, a kata-kiva törvény következő rendelkezése irányadó:

„20. § (1) A kisvállalati adó alapja a (2)–(7) bekezdésre figyelemmel:  

a) a (3)–(5) bekezdés szerinti tételek egyenlegének

b) a személyi jellegű kifizetésekkel

növelt összege, de legalább a b) pont szerinti összeg.

(2) E fejezet alkalmazásában személyi jellegű kifizetésnek azon személyi jellegű ráfordítás minősül, amely a Tbj. szerint járulékalapot képez az adóévben…”

Ez azt jelenti, hogy a kivás cég által fizetett biztosítási díj tekintetében az 1. pontban leírtak érvényesek, továbbá a díj összege növeli a kiva-alapot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel: az Adózóna csapata

anonim3

Tisztelt Szakértő

A biztosítási díj adókötelezettségére vonatkozóan olyan tájékoztatást olvastam, hogy a kifizetett díj a nettó összegnek felel meg, ehát azt "bruttósítva" kell a vállalkozásnak elszámolnia, és ez után az összeg után kell megfizetni a szocho+szakképzési hozzájárulást. Akkor költségként nem csak a díj, hanem annak bruttósított összege + a szocho számolható el nem? Szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni? Mivel a díj a jogviszonyból származó jövedelemmel esik egy tekintet alá, tehát úgy adózik mint a munkabér nem?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close