hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások, figyelem! Egyre könnyebb lesz a kisadózóknak

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályokat is több ponton módosítja az október 19-én a parlament elé terjesztett, T/2931. számú adótörvénycsomag.

A törvényjavaslatban előirányzott változások többsége pontosító, jogtechnikai jellegű, alapvető változást nem hoznak 2019-től. Néhány rendelkezés ugyanakkor könnyítést, egyértelműbb szabályozást jelent a kisadózók számára – ezeket a tervezett érdemi változásokat részletezzük.

1. Társasági adóról (tao) áttérők kettős adóztatásának kizárása

Az egyik legjelentősebb – a kisadózók szélesebb körét érintő – változást egy új rendelkezés beiktatása jelenti, ami a társasági adó hatálya alól a kata alá áttérő adózók számára hoz könnyítést. A jelenleg hatályos jogszabályi környezetben a társaságiadó-alanyiság időszakában teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás a számviteli szabályozás alapján akkor is részét képezi az adózás előtti eredménynek (és ezáltal része a társaságiadó-alapnak), ha az érte járó (és a másik fél által elfogadott) ellenérték az üzleti évben még nem folyt be.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 15. paragrafusának (7) bekezdése kimondja ugyanis, hogy az adott időszak eredményének meghatározásakor a tevékenységek adott időszaki teljesítéseinek elismert bevételeit és a bevételeknek megfelelő költségeit (ráfordításait) kell számításba venni, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. A bevételeknek és a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek (az összemérés elve).

Ez azt jelentette, hogy ha a társasági adó alanya a kata hatálya alá történő belépést megelőző utolsó taós adóévében az üzleti tevékenysége részeként gazdasági tevékenységet végzett, és ennek az ellenértékét kiszámlázta, az társaságiadó-köteles jövedelem volt, még akkor is, ha az említett összeg már a kataalanyiság időszaka alatt folyt be. Ez pedig azért jelentett kettős adóterhelést az adózónak, mert a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) bevételi fogalma alapján – 2. paragrafus 12. pont – a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és formában mástól megszerzett vagyoni érték a kisadózó vállalkozás bevételének minősült, így a társaságiadó-alanyiság időszakában kiszámlázott, de a kataalanyiság időszakában befolyt pénzösszeg is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan szűnik meg a törvényjavaslat révén a kettős adóztatás, s részletezzük az egyéb – egyebek mellett a bevételnek nem minősülő támogatásokra, az alanyi adómentesség határának emelésére vonatkozó – könnyítéseket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close