hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások, figyelem! Egyre könnyebb lesz a kisadózóknak

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályokat is több ponton módosítja az október 19-én a parlament elé terjesztett, T/2931. számú adótörvénycsomag.

A törvényjavaslatban előirányzott változások többsége pontosító, jogtechnikai jellegű, alapvető változást nem hoznak 2019-től. Néhány rendelkezés ugyanakkor könnyítést, egyértelműbb szabályozást jelent a kisadózók számára – ezeket a tervezett érdemi változásokat részletezzük.

1. Társasági adóról (tao) áttérők kettős adóztatásának kizárása

Az egyik legjelentősebb – a kisadózók szélesebb körét érintő – változást egy új rendelkezés beiktatása jelenti, ami a társasági adó hatálya alól a kata alá áttérő adózók számára hoz könnyítést. A jelenleg hatályos jogszabályi környezetben a társaságiadó-alanyiság időszakában teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás a számviteli szabályozás alapján akkor is részét képezi az adózás előtti eredménynek (és ezáltal része a társaságiadó-alapnak), ha az érte járó (és a másik fél által elfogadott) ellenérték az üzleti évben még nem folyt be.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 15. paragrafusának (7) bekezdése kimondja ugyanis, hogy az adott időszak eredményének meghatározásakor a tevékenységek adott időszaki teljesítéseinek elismert bevételeit és a bevételeknek megfelelő költségeit (ráfordításait) kell számításba venni, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. A bevételeknek és a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek (az összemérés elve).

Ez azt jelentette, hogy ha a társasági adó alanya a kata hatálya alá történő belépést megelőző utolsó taós adóévében az üzleti tevékenysége részeként gazdasági tevékenységet végzett, és ennek az ellenértékét kiszámlázta, az társaságiadó-köteles jövedelem volt, még akkor is, ha az említett összeg már a kataalanyiság időszaka alatt folyt be. Ez pedig azért jelentett kettős adóterhelést az adózónak, mert a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) bevételi fogalma alapján – 2. paragrafus 12. pont – a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és formában mástól megszerzett vagyoni érték a kisadózó vállalkozás bevételének minősült, így a társaságiadó-alanyiság időszakában kiszámlázott, de a kataalanyiság időszakában befolyt pénzösszeg is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan szűnik meg a törvényjavaslat révén a kettős adóztatás, s részletezzük az egyéb – egyebek mellett a bevételnek nem minősülő támogatásokra, az alanyi adómentesség határának emelésére vonatkozó – könnyítéseket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanbérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla adatszolgáltatás 2020., alanyi mentes

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X