hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kata, kiva, eva – Mit tartalmaz az őszi adócsomag a kisadózók számára?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
3

Könyvelő- és bérszámfejtő-barát időzítéssel, 2019. november 12-én késő délután került fel az országgyűlés honlapjára a 2020-as őszi adócsomag, mely a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” címet viseli (T/8015. számú törvényjavaslat), előadója pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

Cikkünkben a kisadózást érintő, a jelen törvényjavaslattal benyújtott módosítási előterjesztést tekintjük át, reflektálva az adócsomag benyújtását megelőző vonatkozó várakozásokra is. Terítéken tehát a kisvállalati adó (kiva), a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az év végén kivezetésre kerülő egyszerűsített vállalkozói adó (eva).

Kisvállalati adó – csak technikai módosítások

A törvényjavaslat I. fejezetének 4. címe foglalkozik a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény módosításaival. Mindez két szakaszban (12–13. §) tartalmaz négy technikai módosítást, nevezetesen az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szövegrészek törlését a kisvállalati adó illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójának egyes, korábbiakban ilyen szempontból nem kezelt részletszabályainak szövegéből.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen változások lesznek a katában, továbbá mire kell figyelni az evában!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

A cikkből az is hiányzik, hogy a jogszabály szövegével összhangban áll a kialakult gyakorlat! Ezért nincs is érdemi NAV átminősítési esetkör.

2012-ben lefektetett elvekkel és a KATA/KIVA alanyok 500 ezres tervezett számával fordulna szembe a kormány, ha most, a célok elérése előtt szigorítaná és drágítaná a katázást.

dr. Császár Zoltán

Köszönöm a menetrend szerinti részben konstruktív kritikát. Lobbitevékenységről nincs szó, összefüggéseket világítunk meg, a számok és a relációk pedig tények (makacs dolgok). Érdemi - nyilvánosságnak és nem belső használatra szánt (!) - jogalkotói kezdeményezés hiányában sajnos továbbra is csak a közgondolkozás státuszát, érvelését lehetett összefoglalni a mostani törvénycsomag kapcsán; valamint rögzíteni, hogy nem tartalmaz a tervezet számottevő módosítást (erre a napokban megjelent, felkapott híresztelések miatt volt igény, szükség) - az ajtót pedig nyitva hagyni, hátha később (akár holnap, jövő héten, a tavaszi ülésszak során, vagy 2021-től) megvalósul valami a sok így vagy úgy bedobott ötlet közül.

Ruszin Zsolt

Szomorú olvasni, hogy az adóemelés érdekében lobbizik a cikk szerzője, mondván, hogy magasabb szociális ellátásokat biztosítson a KATA.

Ismét kimaradt a cikkből, hogy a befolyt KATA összegéből egy fillér se kerül a nyugdíjalapba, a felosztó-kirovó rendszer pedig az aktuális kormánytöbbség kezébe rakja a nyugdíj, a táppénz aktuális összegének meghatározását.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink