hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kata, kiva, eva – Mit tartalmaz az őszi adócsomag a kisadózók számára?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
3

Könyvelő- és bérszámfejtő-barát időzítéssel, 2019. november 12-én késő délután került fel az országgyűlés honlapjára a 2020-as őszi adócsomag, mely a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” címet viseli (T/8015. számú törvényjavaslat), előadója pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

Cikkünkben a kisadózást érintő, a jelen törvényjavaslattal benyújtott módosítási előterjesztést tekintjük át, reflektálva az adócsomag benyújtását megelőző vonatkozó várakozásokra is. Terítéken tehát a kisvállalati adó (kiva), a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az év végén kivezetésre kerülő egyszerűsített vállalkozói adó (eva).

Kisvállalati adó – csak technikai módosítások

A törvényjavaslat I. fejezetének 4. címe foglalkozik a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény módosításaival. Mindez két szakaszban (12–13. §) tartalmaz négy technikai módosítást, nevezetesen az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szövegrészek törlését a kisvállalati adó illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójának egyes, korábbiakban ilyen szempontból nem kezelt részletszabályainak szövegéből.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen változások lesznek a katában, továbbá mire kell figyelni az evában!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

A cikkből az is hiányzik, hogy a jogszabály szövegével összhangban áll a kialakult gyakorlat! Ezért nincs is érdemi NAV átminősítési esetkör.

2012-ben lefektetett elvekkel és a KATA/KIVA alanyok 500 ezres tervezett számával fordulna szembe a kormány, ha most, a célok elérése előtt szigorítaná és drágítaná a katázást.

dr. Császár Zoltán

Köszönöm a menetrend szerinti részben konstruktív kritikát. Lobbitevékenységről nincs szó, összefüggéseket világítunk meg, a számok és a relációk pedig tények (makacs dolgok). Érdemi - nyilvánosságnak és nem belső használatra szánt (!) - jogalkotói kezdeményezés hiányában sajnos továbbra is csak a közgondolkozás státuszát, érvelését lehetett összefoglalni a mostani törvénycsomag kapcsán; valamint rögzíteni, hogy nem tartalmaz a tervezet számottevő módosítást (erre a napokban megjelent, felkapott híresztelések miatt volt igény, szükség) - az ajtót pedig nyitva hagyni, hátha később (akár holnap, jövő héten, a tavaszi ülésszak során, vagy 2021-től) megvalósul valami a sok így vagy úgy bedobott ötlet közül.

Ruszin Zsolt

Szomorú olvasni, hogy az adóemelés érdekében lobbizik a cikk szerzője, mondván, hogy magasabb szociális ellátásokat biztosítson a KATA.

Ismét kimaradt a cikkből, hogy a befolyt KATA összegéből egy fillér se kerül a nyugdíjalapba, a felosztó-kirovó rendszer pedig az aktuális kormánytöbbség kezébe rakja a nyugdíj, a táppénz aktuális összegének meghatározását.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Kata csedre való jogosultság évközi szüneteléssel?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs