hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-terhek 2018. január 1-jétől. Táblázatokkal

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő
2

Nemrégiben jelent meg a szociális hozzájárulási adóról, valamint az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvények módosításáról szóló törvény a Magyar Közlönyben. Ismertetjük a 2018. január 1-jétől hatályos változtatásokat, továbbá azt is, hogy ennek következtében hogyan módosulnak a társadalombiztosítási kötelezettségek.

Először az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés változását foglaljuk össze.

Az egészségügyi szolgáltatási járuléknak két típusát szabályozza a jogszabály.

Az egyik az az egészségügyi szolgáltatási járulék, amelyet a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozás, valamint a szociális szövetkezet, továbbá az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 39. §-ában meghatározott személy fizet. Ennek összege jelenleg havi 7110 forint (napi 237 forint). Ez a járulék 2018. január 1-jétől havi 210 forinttal, azaz havi 7320 forintra (napi 244 forintra) nő.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék másik típusát a központi költségvetés fizeti.

A központi költségvetésből finanszírozzák többek között a gyermekek, a fogvatartottak, a hajléktalanok, a szociálisan rászorultak egészségügyi szolgáltatásának a fedezetét. Az elfogadott törvény alapján ezúttal ez az egészségügyi járulék is emelkedik, 2018. január 1-jétől szintén havi 7320 forint lesz, a korábbi 5790 forint helyett.

Az adózás rendjének 2018-as változásairól, és annak az adóellenőrzésre gyakorolt hatásáról bővebben olvashat a 2018. februárjában megjelent kiadványunkban, amelyet a HVG Kiadó webshopjában kiadói kedvezménnyel vásárolhat meg.


OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megismerheti a többi tb-teher 2018-as változásait!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
haniko

Kedves Pipifax! Ha társaságként (ezt nem tudhatom) működsz, jobb megoldás lehetne a KIVA ennyi alkalmazottal. Nem gondoltál még rá? Érdemes egy kis időt ráfordítani.

Pipifax

Remek ez az egész rendszer, csak megint a mikro-ki és közepes vállalkozások ellen szól mint mindíg.
Állandóan azt hangoztatják, hogy a kkv-k húzzák az ország szekerét, mégis mindíg azokat tiporják. Idei bérfelzárkoztatásai programjukból csak annyit harsogtak, hogy milyen jó lesz a vállalkozóknak mert csökkenek a szochó terhei. Azt elfelejtették közölni, hogy minden más meg sokkal több lesz. Magyarán lefordítva kevesebb marad a tarsolyba ugyanazon elvégeztetett munka melett. Ha ez 6 éven keresztül tényleg ilyen ütemben fog emelkedni nem sok kkv éli túl. Persze örülök én annak, hogy a munkavállaló bére növekszik de hamarosan ki fog derülni az is csak egy önámítás. A megnövekedett béréért nem fog tudni többet vásárolni mert a termékek és szolgáltatások árai meg szépen kúsznak felfelé.Az egész bérharmonizációnak hatalmas árfelhatjó hatása van a gazdaságra.El lehet gondolkozni azon, hogy a megemelkedett béréért a munkavállaló többet tud-e vásárolni, mint előtte? Az én üzleteimben biztosan nem, hiszen 12 alkalmazottam után megnövekedett terheket csak áremeléssel tudom valamennyire kompenzálni. Mindez mellett emelkedő forgalmam ellenére kevesebb marad a tarisznyába a megnövekedett kiadások miatt. Ugye a beszerzés is drágult, hiszen más vállalkozás is ugyanezen a cipőben jár neki is emelnie kellett az árait. Akkor kérdem én ez most akkor kinek jó? A munkavállaló nem kap többet az emelt béréért, nekem emelkedő forgalmam ellenére csökkent a hasznom, valaki ebből mégis csak profitál. Persze tudom én, hogy kell a szavazat...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szocho-kedvezmény mellékállásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close