hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Éttermi áfakulcs: visszatérő kérdések és válaszok

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász
2

Az éttermi szolgáltatás, a nem alkoholtartalmú italforgalmazásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs januári bevezetése óta még mindig nem teljesen egyértelmű, mely esetekben lehet a 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni, cikkünkben közöljük a legfrissebb információkat.

A 2017. január 1-jétől hatályba lépett módosítás szerint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből) az idei évben 18 százalékos adókulcs alkalmazandó, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékos adókulcs alá tartozik majd.

A módosítás hatályba lépésének közeledtével rengeteg kérdés, majd pedig számos cikk, összefoglaló látott napvilágot. A NAV honlapján több tájékoztató is megjelent, azonban úgy tűnik, hogy ezek még mindig nem tisztáztak kellő alapossággal minden kérdést. A közelmúltban ismét megjelent egy jogértelmezés: “Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásokra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben (http://www.nav.gov.hu/data/cms431853/vegleges_vendeglatas_GYIK.pdf), amely ismét néhány félreértést, és kérdést próbál tisztázni. Lássuk, melyek ezek!

Felszolgálási díj kezelése

Kérdés volt, hogy hogyan kezelendő a felszolgálási díj (azaz az irányadó jogszabályok értelmében a vendéglátás keretében a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj, amelyet havonta kell a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek kifizetni). Az áfatörvény szerint a vendéglátásban megvalósuló termékértékesítések: étel- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalom élvezhet kedvezményes adómértéket, azaz az egyéb értékesítéseket, szolgáltatásokat a jogszabály nem sorolja a kedvezményes kulcs alá. Ugyanakkor a felszolgálás olyan szolgáltatás, amely ténylegesen közvetlenül kapcsolódik az étkezőhelyi vendéglátáshoz.

Két álláspont ütközött tehát: az egyik szerint a fő- és mellékszolgáltatás viszonyrendszere erősebb, a másik álláspont szerint pedig a kedvezményes adókulcs alá tartozó értékesítésekre vonatkozó speciális szabályok szigorúan határozzák meg, hogy mely ügyletek eshetnek a kedvezményes adókulcs alá. A NAV tájékoztatása szerint ez esetben a fő- és mellékügylet viszonyrendszere erősebbnek bizonyult, így a felszolgálási díj a felszolgált étel, ital adókulcsát követi. Amennyiben pedig eltérő adókulcs alá tartozó étel-, italfelszolgálása történt, akkor pedig a felszolgálási díjat azok értéke szerint kell megosztani (a pénztárgépben “szervizdíj 18”, vagy “szervizdíj 27” megnevezéssel).

Itt fogyasztja, vagy elviszi?

A jogszabály megfogalmazásából adódóan csakis azon ügyletek eshetnek kedvezményes kulcs alá, amikor a vendég helyben fogyasztja az ételt, italt. Odáig követhető is volt ez a szabály, amíg a vendég egyértelműen állást foglalt a tekintetben, hogy helyben kívánja fogyasztani, vagy elvitelre kéri az ebédet. (Bár volt olyan étterem, étkezőhely, amely egész egyszerűen megszüntette az ételelvitel lehetőségét.) Kérdés volt viszont az, hogy mi történik akkor, ha a kedves vendég meggondolja magát. Lássuk milyen esetek merülhetnek fel?

– A vendég helyben fogyasztásra kéri az ételt, helyben is fogyasztja azt, de a maradékot becsomagoltatja: ebben az esetben viszonylag egyszerűen megválaszolhattuk azt, hogy nem igazán lehet elkülöníteni a becsomagolt maradék értékesítését, mivel ez önmagában már nem tekinthető forgalomképes terméknek. Azaz ez esetben nyilvánvalóan nem történik új ügylet, az eredeti adókulcsot kell alkalmazni.

– A vendég helyben fogyasztásra kéri az ételt, de még mielőtt belekezd, elcsomagoltatja azt, és elviszi. Ez már érdekesebb kérdés, de gyakran felmerülhet például gyorséttermeknél, ahol nagyjából annyi a különbség, hogy tálcára vagy papírzacskóba teszik a megrendelt ételt/italt. Erre az esetre nem tér ki ugyan a tájékoztató, de azt többször hangsúlyozza, hogy a vendég eredeti szándékának megfelelően kell az adókulcsot meghatározni. Ha a vendég azt a szándékát nyilvánította ki az ügylet időpontjában, hogy helyben fogyasztja a menüt, akkor a kedvezményes (vagy nem helyben készített, vagy alkoholtartalmú ital esetén) kombinált adókulcsot használhattunk, ha a vendég később meggondolja magát, akkor a vendéglátóhely nem köteles adókulcsot módosítani.

– A harmadik eset, ha a vendég elvitelre kéri a menüt, de mégis úgy dönt, hogy helyben fogyasztja azt el. Ez esetben is a fenti logika szerint kell eljárni, azaz a vendég eredetileg kinyilvánított szándéka a döntő – ezt az adóhatóság tájékoztatója egyértelműen megerősíti. Azaz, ha valaki elvitelre kéri az ételt, italt, de aztán mégis helyben fogyasztja azt el, az értékesítés (általános esetben) nem esik a kedvezményes adókulcs alá.

Egyéb kérdések

Számos egyéb kérdésben is állást foglalt a tájékoztató, címszavakban foglaljuk ezeket össze:

– a catering szolgáltatások nem eshetnek kedvezményes kulcs alá,

– italboltban, dohányboltban elkészített kávé értékesítése 27 százalékos áfás,

– az elvitelre kért pizza vagy sütemény értékesítése termékértékesítés ugyan (azaz nem tartozik az étkezőhelyi vendéglátás alá), de a következő lépésként meg kell vizsgálni azt, hogy besorolható-e a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek közé, amelyekre eleve kedvezményes adókulcs vonatkozik,

– alkoholtartalmú étel esetén alkalmazható a kedvezményes adókulcs.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

... elfelejtettem, hogy a menüben volt limonádé, amit vásárolt bodzaszörppel ízesítettek.

Ruszin Zsolt

Egy magyar (szerencsétlen, adózásilag megnyomorított) étteremben megrendelek egy menüt, egy árban van, 4 fogás van benne. A harmadik már sok, de a negyediket, a desszertet még bepuszilom. Utólag fizetek, a harmadikat még a fizetés előtt kérem becsomagolni. A harmadik fogás önálló termék, szerepel is az étlapon.

Kérdés: mennyi lesz az áfa?

A feladvány megfejtéseit kérem ide küldeni: ki.utf@nav.gov.hu

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Időszakos orvosi vizsgálatok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyéni vállalkozásból kivonás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink