22 találat a(z) elvitel cimkére

Cukrászműhely – pénztárgép Kérdés

Részletesen, mikor lehet 5 százalékos az elvitelre értékesített étel, ital áfája Cikk

Kávézó üdítőt, cukrásztól vásárolt süteményeket árul, nem melegkonyhás. A helyben fogyasztott, illetve az elvitelre értékesített kávét, süteményt milyen áfakulccsal kell értékesítenie? Mit jelent az, hogy melegkonyhás, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy a kedvezményes, 5 százalékos áfamértéket lehessen alkalmazni? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Kávézó – áfa Kérdés

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és a házhoz szállított ételre, italra Cikk

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-éig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Elviteles éttermi áfakulcs: itt az újabb fordulat Cikk

A folyamatos jogszabály-módosítás miatt nem volt egyszerű kibogozni, hogy meddig alkalmazható az elviteles és a házhoz szállított ételekre az 5 százalékos áfakulcs. Egy minap megjelent kormányrendelet új fordulatot hozott.

Fagylalt áfakulcsa Kérdés

Vevő számla áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy vállalkozás ez idáig cateringszolgáltatást nyújtott, melynek keretében megrendelésre a saját nagykonyhájában előállított ételeket gyártott, majd azokat ki is szállította. Erre a tevékenységére 27 százalékos áfatartalmú számlákat állított ki. A jelenleg kialakult helyzetben megrendelésre gyárt adagolt, elviteles készételt egy irodaház kávézójába (például olasz tésztasalátát, padlizsánkrémet, hideg levest). Ebben az esetben a vállalkozás nem áll közvetlen kapcsolatban a végső fogyasztóval. Kérdésem, hogy ebben az esetben a számlát milyen áfakulccsal kell kiállítania? Segítségüket előre is köszönöm.

Kürtőskalács áfa Kérdés

Van egy vendéglátó egységet/pecsenyézőt üzemeltető kft. (A vendéglátás áfa már tisztázott számomra.) Mostantól viszont szeretne kürtös kalácsot is árusítani. Jól gondolom, hogy a kürtőskalács áfája 18 százalék akkor is ha helyben fogyasztják, és akkor is ha elviszik?

Pizzéria áfakulcsai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5 százalékos áfakulcs szerint rögzítik az ételek, illetve a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italok forgalmát. Helyben történő egyéb eladás (mint szolgáltatás) a 27 százalékos áfakulcs alatt szerepel (szeszes ital, palackos, dobozos üdítőital stb.). Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél (mint "kiskereskedelmi eladásnál"), hogy a 27 százalékos áfakód alatt kell rögzíteni a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18 százalékos vagy a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a pizza, a hamburger, a hot-dog, a meleg szendvics? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20 százalékos hústartalom alatt 18, felette 27 százalékos az áfafizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14 százalék a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20 százalékot (sőt, még 12-14 százalékot sem) a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Melegszendvicseknél, hamburgernél, hot-dognál sem egyszerű a különböző áfakulcsok alá sorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció.

Fagylaltozó – áfakérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fagylaltozó szép kerthelyiséggel rendelkezik, asztalokkal és székekkel. Melegkonyha nincs, a fagylaltot helyben készítik. Kérdéseim: 1. Amennyiben a vevő tölcsérben kéri a fagyit, és utána leül az asztalhoz elfogyasztani azt, alkalmazható-e az 5 százalékos adókulcs? 2. Tölcséres fagylalt esetében azt kell vélelmezni, hogy elviszi? Belenyal a helyszínen. 3. Amennyiben cukrászsüteményt is árul a fagylaltozó, de azt nem helyben készítik, akkor az asztalnál elfogyasztott süteményre alkalmazható az 5 százalékos áfa? 4. Feketekávéra alkalmazható az 5 százalékos kulcs?

Étterem helyben készített sütemény elvitelre értékesítésekor hány százalékos áfakulcsot kell alkalmazni? Kérdés

Melegkonyhás étteremben helyben készített süteményt a vendég elvitelre kéri. Kérem a tisztelt szakértő válaszát, ez esetben hány százalékos áfakulcsot kell alkalmazni 2018-ban? Köszönettel Pócsföldi Zoltánné

Árkülönbség helyben fogyasztott és elvitelre kért ételek esetében? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idén január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa. Vagyis ha egy vendég helyben fogyaszt el egy helyben készített levest, akkor számára a szolgáltatást 18 százalékos áfával számlázzák, azonban ha elvitelre kéri, akkor már termékértékesítés valósul meg és így a számla végösszege 27 százalékos áfát foglal magában. Egy kolléganőm volt egy továbbképzésen, ahol úgy hallotta, hogy az elviteles leves és a helyben fogyasztott leves ára az eltérő áfatartalom miatt nem lehet egyforma. Vagyis két különböző árral kellene dolgoznia az éttermeknek. Véleményünk szerint egy cég maga szabja meg az árpolitikáját és árképzését, tehát nem köteles az eltérő áfakulcsok miatt eltérő árakat alkalmazni. Nem tudunk olyan törvényi előírást, ami ezt elrendelné. Létezik erre vonatkozóan törvényi előírás? Amennyiben mégis létezik ilyen előírás, az éttermeknek az étlapjukon kétféle árat kellene feltüntetniük, egy helyben fogyasztás esetén fizetendő árat és egy elviteles árat? Válaszát előre is köszönjük. Üdvözlettel: Lívia

Kedvezményes áfakulcs Kérdés

Kávézó (asztaloknál pincér általi felszolgálás) alkalmazhatja-e a kedvezményes áfakulcsot a süteményekre és a a helyben készült, nem alkoholtartalmú italokra, ha a süteményeket nem ők sütik, hanem készen szállítják nekik? Valamint a fagylaltra, ami nem ott készül, hanem tégelyekben szállítják nekik, és a kávézó értékesíti azt. Köszönöm.

Fagyi tölcsérben, kehelyben, dobozban: hány százalékos az áfa? Cikk

Egy fagyizó helyben készíti a fagylaltot, hamburgert és melegszendvicset is árul, amit félkész termékekből készít el. (Fagyasztott húspogácsa, pékségtől vett zsömle.) Lehetőség van helyben elfogyasztani az ételeket, asztalok, székek vannak. Ha a vevő elviszi a hamburgert, 27 százalékos áfakulccsal kell számolni, ha ott fogyasztja 18 százalék, de mi a helyzet a fagyival? A fagyinál van jelentősége, hogy a vevő ott fogyasztja, vagy dobozban kéri, és hazaviszi? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Éttermi áfa: újabb kérdések és újabb válaszok a NAV-tól Cikk

Milyen áfakulccsal kell számlázni, ha a vendég már előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást elvitelre kéri, ha a vendég viszi vissza a tálcát, ha nagyobb társaság egyben kéri a számlát, és azon vodkás narancslé is szerepel, az italautomatával előállított szénsavas üdítőt vagy a máshol készített, az étterem saját ételeivel, italaival együtt kínált süteményeket savanyúságokat? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal újabb gyűjteményt tett közzé az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel kapcsolatban felmerülő gyakran ismételt kérdésekről.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs