27 találat a(z) elvitel cimkére

Áfa Kérdés

Vendéglátás Kérdés

Vásárolt sütemény áfája Kérdés

Tevékenységi kör és az áfa Kérdés

Kávé áfája Kérdés

Cukrászműhely – pénztárgép Kérdés

Részletesen, mikor lehet 5 százalékos az elvitelre értékesített étel, ital áfája Cikk

Kávézó üdítőt, cukrásztól vásárolt süteményeket árul, nem melegkonyhás. A helyben fogyasztott, illetve az elvitelre értékesített kávét, süteményt milyen áfakulccsal kell értékesítenie? Mit jelent az, hogy melegkonyhás, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy a kedvezményes, 5 százalékos áfamértéket lehessen alkalmazni? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Kávézó – áfa Kérdés

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és a házhoz szállított ételre, italra Cikk

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-éig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Elviteles éttermi áfakulcs: itt az újabb fordulat Cikk

A folyamatos jogszabály-módosítás miatt nem volt egyszerű kibogozni, hogy meddig alkalmazható az elviteles és a házhoz szállított ételekre az 5 százalékos áfakulcs. Egy minap megjelent kormányrendelet új fordulatot hozott.

Fagylalt áfakulcsa Kérdés

Vevő számla áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy vállalkozás ez idáig cateringszolgáltatást nyújtott, melynek keretében megrendelésre a saját nagykonyhájában előállított ételeket gyártott, majd azokat ki is szállította. Erre a tevékenységére 27 százalékos áfatartalmú számlákat állított ki. A jelenleg kialakult helyzetben megrendelésre gyárt adagolt, elviteles készételt egy irodaház kávézójába (például olasz tésztasalátát, padlizsánkrémet, hideg levest). Ebben az esetben a vállalkozás nem áll közvetlen kapcsolatban a végső fogyasztóval. Kérdésem, hogy ebben az esetben a számlát milyen áfakulccsal kell kiállítania? Segítségüket előre is köszönöm.

Kürtőskalács áfa Kérdés

Van egy vendéglátó egységet/pecsenyézőt üzemeltető kft. (A vendéglátás áfa már tisztázott számomra.) Mostantól viszont szeretne kürtös kalácsot is árusítani. Jól gondolom, hogy a kürtőskalács áfája 18 százalék akkor is ha helyben fogyasztják, és akkor is ha elviszik?

Pizzéria áfakulcsai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5 százalékos áfakulcs szerint rögzítik az ételek, illetve a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italok forgalmát. Helyben történő egyéb eladás (mint szolgáltatás) a 27 százalékos áfakulcs alatt szerepel (szeszes ital, palackos, dobozos üdítőital stb.). Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél (mint "kiskereskedelmi eladásnál"), hogy a 27 százalékos áfakód alatt kell rögzíteni a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18 százalékos vagy a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a pizza, a hamburger, a hot-dog, a meleg szendvics? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20 százalékos hústartalom alatt 18, felette 27 százalékos az áfafizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14 százalék a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20 százalékot (sőt, még 12-14 százalékot sem) a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Melegszendvicseknél, hamburgernél, hot-dognál sem egyszerű a különböző áfakulcsok alá sorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció.

Fagylaltozó – áfakérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fagylaltozó szép kerthelyiséggel rendelkezik, asztalokkal és székekkel. Melegkonyha nincs, a fagylaltot helyben készítik. Kérdéseim: 1. Amennyiben a vevő tölcsérben kéri a fagyit, és utána leül az asztalhoz elfogyasztani azt, alkalmazható-e az 5 százalékos adókulcs? 2. Tölcséres fagylalt esetében azt kell vélelmezni, hogy elviszi? Belenyal a helyszínen. 3. Amennyiben cukrászsüteményt is árul a fagylaltozó, de azt nem helyben készítik, akkor az asztalnál elfogyasztott süteményre alkalmazható az 5 százalékos áfa? 4. Feketekávéra alkalmazható az 5 százalékos kulcs?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink