20 találat a(z) helyben fogyasztás cimkére
Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés
Kávé áfája Kérdés
Fagylalt tölcsérben felszolgálva Kérdés
Kávézó – áfa Kérdés
Áfakódok büfé esetén 2. Kérdés
Pizzéria üzemeltetése, pizzaértékesítés és -kiszállítás Kérdés
Cukrászda, sütemények áfája Kérdés
Éttermi szolgáltatás helyett ételkiszállítás: de mennyi lesz az áfa? Cikk
A jelenlegi járványhelyzetben az éttermek is kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. A helyben fogyasztás helyett áttérnek kiszállításra, megrendelésre történő ételkészítésre. Olvasónk azt akarta megtudni, hogy ételkiszállítás esetén, milyen áfakulccsal kell szabályszerűen kiállítani a számlát. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.
5 százalékos áfa alkalmazhatósága vendéglátásban Kérdés
Egy cukrászműhelyben (cukrászüzemben) készülnek a sütemények, amelyeket később hűtőautóval a cukrászdába átszállítanak, amely városon belül, a belvárosban található. Alkalmazható-e a cukrászdában helyben felszolgált és elfogyasztott sütemények esetében a kedvezményes, 5%-os áfakulcs?
5% éttermi áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy áfás egyéni vállalkozó az alábbi övtj számon folytatja tevékenységét: 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé. Vállalkozó alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfakulcsot szolgáltatására, megvalósul-e a az előírt szj.55.30.01.-nek szolgáltatása, illetve minden feltétel akkor, hogyha az alábbi körülmények valósulnak meg: 1. A büfében vannak asztalok, székek, mosdó. Van beltéri (fedett) rész, és van kültéri rész asztalokkal, székekkel. 2. A kiszolgálás kizárólag a pultnál történik, felszolgálás nincs. 3. A fogyasztás végén a vendégek viszik vissza a pulthoz a tálcát, poharat stb. A pultosok takarítják le az asztalokat. 4. Kiszállítás nem történik a büféből, de az ételt el is vihetik a vendégek, ha akarják. 5. Az értékesített termékek: a. Alkoholos, nem alkoholos italok b. Limonádé, tea, kávé (készített) c. Frissensültek d. Hamburger, gyros e. Velős pirítós, melegszendvics Kérném tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy a felsorolt körülmények alapján vállalkozó a helyben készített italokra, ételekre (amiket helyben fogyasztanak) alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfa kulcsot, amennyiben ételeinek többségét félkész/késztermékből állítja elő. Megvalósítja-e ez a helyben készített étel és nem alkoholtartalmú italok fogalmát? Köszönöm!
Kürtőskalács áfa Kérdés
Van egy vendéglátó egységet/pecsenyézőt üzemeltető kft. (A vendéglátás áfa már tisztázott számomra.) Mostantól viszont szeretne kürtös kalácsot is árusítani. Jól gondolom, hogy a kürtőskalács áfája 18 százalék akkor is ha helyben fogyasztják, és akkor is ha elviszik?
Lángosozó Kérdés
Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem lángosozót szeretne üzemeltetni, a lángosozó előtt asztalok lennének kihelyezve, ahol a vásárlók el is tudnák fogyasztani a megvásárolt terméket. A helyben fogyasztóknak lehet-e az értékesítéskor 5%-os áfatartalmú pénztárgépes nyugtát kiállítani? Ebben az esetben megvalósul-e az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtás? Elvitelkor 18%-os vagy 27%-os nyugtát kell kiállítani? Függ-e attól, hogy milyen a lángos feltétje? Jól gondolom-e, hogy csak akkor kell 27%-os áfatartalmú nyugtát kiállítani, ha a lángos feltétjének a hústartalma meghaladja a 20%-ot, egyéb esetben pedig, amikor pl. a feltét sajt, tejföl, fokhagyma, helyes a 18%-os áfatartalmú nyugta kiállítása? Vagy minden esetben 27%-os áfatartalmú nyugtát kell kiállítani? Köszönöm.
Vendéglátás – áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni. 1. kérdés: Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységbe (van ülőhely, mosdó, WC), mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén az ételek, illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmát lehetséges-e kedvezményes áfakulcsba rögzíteni? Melyek a kedvezményes áfakulcs alkalmazhatóságának a feltételei? 2. kérdés: A helyben történő egyéb fogyasztás (mint szolgáltatás): szeszes ital, palackos és dobozos üdítőital stb., milyen áfakulcs alá tartoznak? 3. kérdés: Elvitel esetén (mint "kiskereskedelmi eladásnál") a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. milyen áfakulcsba kell sorolni? 4. kérdés: Szintén elvitel esetében: milyen áfakulcsba kell rögzíteni (18 vagy 27 százalékos áfába) a pizza-, a hamburger-, a hot-dog-, a melegszendvics- értékesítéseket? Melyek az esetlegesen 18 százalékos áfakulcs érvényesítésére vonatkozó törvények és rendelkezések, amennyiben lehetséges 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni?
Pizzéria áfakulcsai Kérdés
Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5 százalékos áfakulcs szerint rögzítik az ételek, illetve a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italok forgalmát. Helyben történő egyéb eladás (mint szolgáltatás) a 27 százalékos áfakulcs alatt szerepel (szeszes ital, palackos, dobozos üdítőital stb.). Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél (mint "kiskereskedelmi eladásnál"), hogy a 27 százalékos áfakód alatt kell rögzíteni a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18 százalékos vagy a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a pizza, a hamburger, a hot-dog, a meleg szendvics? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20 százalékos hústartalom alatt 18, felette 27 százalékos az áfafizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14 százalék a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20 százalékot (sőt, még 12-14 százalékot sem) a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Melegszendvicseknél, hamburgernél, hot-dognál sem egyszerű a különböző áfakulcsok alá sorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció.
Mekkora az áfa? Kérdés
Egyéb vendéglátóipari egységben helyben készített melegszendvics, hamburger, gyros, zöldségsaláta stb. helyben, asztalnál történő fogyasztás esetén értékesíthető-e 18 százalékos áfakulccsal?