hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Továbbra is 40 éves csúcs közelében a brit infláció

  • MTI

Valamelyest lassult, de továbbra is a nyáron elért 40 éves csúcs közelében jár a brit infláció.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex (CPI) augusztusban 9,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Júliusban 10,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. A júliusi éves inflációs ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 1982 januárjában, vagyis több mint negyven éve volt ennél magasabb az éves brit infláció, 11 százalék körüli ütemmel – áll a statisztikai hivatal szerdai beszámolójában.

Az augusztusi lassulás előtt a brit infláció tíz hónapig folyamatosan gyorsult.

Az ONS szerint az augusztusi infláció teljes kosarának átlagán belül a közlekedési költségek emelkedési ütemének valamelyes lassulása volt a fő oka annak, hogy az éves infláció kissé csökkent a múlt hónapban. A statisztikai hivatal adatai szerint a közlekedési ágazat árai éves összevetésben átlagosan 12,4 százalékkal emelkedtek augusztusban a júliusban mért 15,1 százalékos éves drágulás után.

Az üzemanyagárak a júliusi 43,7 százalékos éves emelkedés után augusztusban 32,1 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban.

Az ONS kimutatása szerint a motorbenzin literenkénti kiskereskedelmi átlagára augusztusban 14,2 pennyvel (65 forinttal) volt alacsonyabb, mint júliusban.

A motorbenzin literje augusztusban átlagosan 1,7520 fontba (802 forintba), a dízelüzemanyagé 1,8660 fontba (854 forintba) került Nagy-Britanniában. Egy évvel korábban literenként 1,3460, illetve 1,370 fontért árulták a benzint és a gázolajat a brit töltőállomásokon – áll a statisztikai hivatal szerdai ismertetésében.

A brit infláció gyorsulása a hivatalos előrejelzések szerint korántsem ért véget.

A Bank of England legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte: felülvizsgált prognózisa szerint az idei negyedik negyedévben az éves összevetésű infláció valamivel 13 százalék fölé emelkedik, mindenekelőtt a lakossági energiaárak meredek növekedése miatt.

A jegybanki előrejelzés kiadása óta azonban Liz Truss brit miniszterelnök bejelentette, hogy a megélhetési költségek emelkedésének megfékezésére kidolgozott cselekvési program keretében a kormány októbertől a következő két évre 2500 fonton (1,15 millió forint) befagyasztja a háztartásoknak évente számlázható átlagos energiaszolgáltatási díjat.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint az intézkedés nyomán a korábban vártnál alacsonyabb szinten tetőzhet a brit infláció.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az augusztusi inflációs adatok szerdai ismertetése után közölte: eddigi becslése azt valószínűsítette, hogy az éves brit infláció októberben eléri a 14 százalékot, és 2023 januárjában tetőzik 14,9 százalékon.

A ház felülvizsgált szerdai előrejelzése szerint azonban a lakossági energiaárak kormányzati befagyasztása nyomán októberben 11 százalék körüli lesz a tizenkét havi infláció, és jövő januárban a cég korábbi prognózisában szereplő ütemnél hozzávetőleg 5 százalékponttal alacsonyabb éves infláció várható.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink