hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Segélyszállítmányok Ukrajnába: gyorsított NAV eljárás

  • MTI

Gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A hivatal honlapján, a Magyar-ukrán határ című új rovatban csütörtökön megjelent információk szerint a segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak, jellemzően Magyarországon, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül beszerezhető árukat tartalmazhatnak, amelyek segítséget jelentenek az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került embereknek.

A szállítás célja nem lehet kereskedelmi értékesítés – tették hozzá.

Kiemelték, hogy az élet kioltására alkalmas haditechnikai termék, illetve polgári felhasználású lőfegyver és lőszer kivitele tilos, továbbá nem vihető ki segélyszállítmányként olyan eszköz, amely haditechnikai terméknek minősül, de nem tartozik az élet kioltására alkalmas tárgyak közé (például lövedékálló mellény).
Ezeknek az eszközöknek a kivitele írásbeli bejelentéssel – árunyilatkozat benyújtásával – kezdeményezhető a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított engedély birtokában. A kérelem benyújtásáról tovább információk a https://mkeh.gov.hu/haditechnika/hadikulker_2012/Teveng oldalon érhetők el - tudatták.
Ismertették, hogy a segélyszállítmányokat magánszemélyek, állami vagy önkormányzati szervezetek, karitatív, szociális vagy humanitárius feladatokat ellátó civil szervezetek vihetnek vagy küldhetnek ki, a kiviteli szándékot érték- és tömeghatártól függetlenül be kell jelenteni.

A bejelentés történhet szóban a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének, de a gyorsabb kiléptetésért előzetes bejelentést is lehet tenni a +36/30-287-9203-as telefonszámon hétköznapokon 8 és 17 óra között, valamint egész nap a [email protected] e-mail címen – írták, hozzátéve: a bejelentésnek tartalmaznia kell a szállítmányok érkezésének várható időpontját, az árukör típusát, mennyiségét és a kilépésre tervezett határátkelőhelyet.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a segélyszállítmányok Ukrajnába beléptetéséhez személy- és teherforgalomban egyaránt két dokumentumot kell mellékelni: ajándékozó- vagy adományozólevelet, és a küldött áruk tételes jegyzékét vagy listáját olvashatóan, áttekinthetően, olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3