hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kkv-k több mint fele tervez beruházást

  • adozona.hu

Bő két év megszorítás és járvány után a kkv-k több mint kétharmada hajtott végre vagy tervez idén beruházást, illetve béremelést, derül ki a Via Credit és az OPTEN közös felméréséből

A Covid és háborús veszélyhelyzet nem jelent gondot – az árfolyam-ingadozás annál inkább

Túl vagyunk a Covidon: legalább is a válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy a járványnak semmilyen hatása nincsen már a vállalkozás működésére. Akik még érzik a hatást, azok közül is közel 44 százalék nem negatívumot említett, hanem a home office-ra való áttérést mint a pandémia egyik fennmaradó következményét.

Háború: a szomszédban zajló háború a vállalatok 70 százalékára nincs hatással egyelőre. Ellátásilánc-hiányosságok, megemelkedett energiaárak elenyésző számban jelentenek csak gondot. A válaszadók fennmaradó 30 százaléka azonban érzi a háború okozta ellátási láncban keletkező fennakadásokat. Az elszálló alapanyagárak vagy az energia árának negatív hatásai miatt egy-egy válaszadó akár teljes éves profitját is felélte. A vállalkozások már nemcsak a nyersanyagárak tőzsde ingadozását építik be a szerződéseikbe, hanem az energiaárak változását is áthárítják a megrendelők felé.

A forint–euró/dollár árfolyam-ingadozása viszont érezteti hatását; 76 százalék érzi a beszerzési árakban, illetve a működési költségekben való emelkedést. Egyes iparágakat, exportorientált vállalkozásokat megsegíti az erős euró, ezáltal a hazai hozzáadott értéket tartalmazó termékek versenyképesebbek nemzetközi viszonylatban. Ezek a cégek viszont kevesebben vannak, mint azok, akik árképzésének részét képezik az import áruk, alapanyagok feldolgozása, így az ő profitabilitásuk romlik.

Terveznek és újraterveznek a cégvezetők

64 százalék tervez beruhását, 84 százalék pedig béremelést tervez idén. Pozitívum, hogy a válaszadók alig 13 százaléka gondolkodik elbocsátásokban, csupán 3 százalék tervez bércsökkentést.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője szerint nem meglepő, hogy ilyen eredmények születtek a felmérés során; bő két év válságot követően a cégek végre fellélegezhetnek és elbocsátások, bércsökkentések helyett bepótolhatják elmaradt fejlesztéseiket. A háború és az általa generált ellátási lánc és devizaárfolyam okozta bizonytalanságot azonban a vállalkozások tartós folyamatként kezdik felfogni és minden bizonnyal folyamatosan újraterveznek. Az már elmúlt, hogy a cégvezetők több éves tervet tennének le az asztalra, az utóbbi időben megszokhattuk, hogy sokszor éven belül újraírják az üzleti tervet a változó körülményekre reagálva.

Árfolyam-ingadozás, munkaerőhiány és infláció okoz fejfájást a kkv-knak

Melyek a magyar kkv-k legfőbb problémái? Számos válaszlehetőség közül választhattak – akár többet is megjelölve – a felmérésben részt vevők: Covid, háború, adminisztrációs terhek, adók, forráshiány stb. A három leggyakrabban adott válasz a már korábban is említett árfolyam-ingadozás (63%), az infláció (55%) és a szakképzett munkaerő (73%) hiánya volt.

Az OPTEN sem látja annyira optimistán a vállalkozások előtt álló időszakot

„A moratórium megszűnése, valamint az emelkedő energiaárak sok vállalkozás számára jelentenek komoly kihívást. Az idei évben már 12 000 cég került kényszertörlés alá – ami több mint tavaly egész évben – és a felszámolások száma is emelkedésnek indult.” – világít rá Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója.

Az ellátási láncokban kialakult problémák most legjelentősebben az ipari szektorokra hatnak – szemben a Covid által sújtott főként szolgáltató szektorokkal. „Ne legyenek illúzióink, sok bedőlés várható még idén és a jövő évben, és sok cég számára továbbra is a rövid távú túlélés a cél. Ezért is fontos, hogy a bedőlő vállalkozások minél kevesebb céget rántsanak magukkal.” – teszi hozzá az igazgató.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs