hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás betéti társaság beltagjának járulékfizetése

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
5

Ha egy katás bt. az egyszerűsített felszámolás mellett dönt, és a beltag szeretne szeptember 1-jétől új katás egyéni vállalkozást, akkor a bt.-ben beltagként kell járulékot fizetnie? Vagy ha katás egyéni vállalkozó, akkor mellette a bt.-ben nem kell járulékot fizetnie? A bt.-ből nem venne ki jövedelmet. Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kiindulás: a bt. beltagja nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül.

A leírt esetben egyidejűleg fennáll kisadózóként az egyéni vállalkozás, és a bt. felszámolása alatt a beltag társas vállalkozói jogviszonya.

Sem a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény (új katatörvény), sem a kisadózáshoz kapcsolódó, egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. kormányrendelet nem rendelkezik arról, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szabályaitól eltérő szabályt kellene alkalmazni jelen esetben.

Kisokos a kataváltozásokról – videó

A Tbj. alapján a társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége

  • a gazdasági társaság tagja esetében a tényleges személyes közreműködési kötelezettség kezdete napjától annak megszűnése napjáig,
  • egyéb esetben a társas vállalkozásnál létesített tagsági jogviszony, illetve vezető tisztségviselői jogviszony létrejötte napjától annak megszűnése napjáig

tart.

Álláspontom szerint az egyszerűsített felszámolás alatt továbbra is fennáll társas vállalkozói jogviszony a bt. beltagja kapcsán, így – amíg a társas vállalkozói jogviszony fennáll – a társadalombiztosítási közterheket legalább a minimális alapok szerint meg kell fizetni.

Minimális alap: 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot havonta legalább a minimálbérből, míg szakképzettséget igénylő tevékenységnél a garantált bérminimumból, a 13 százalék szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér 112,5 százaléka után, míg szakképzettséget igénylő tevékenységnél a garantált bérminimum 112,5 százaléka után kell megfizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
Ruszin Zsolt

A kérdésben tévesen szerepel a felszámolás szó. Valójában egyszerűsített végelszámolásról van szó. Érdemes visszakérdezni és ki fog derülni, hogy igazam van, márcsak azért is, mert a felszámolóbiztos nem oszt pénzt egy beltagnak (még mit nem...). Sajnos azt is észlelni kell, ha a kérdéző nem jól kérdez.

Tucatnyi ilyen kérdés van az adózónán, hogy a végelszámolás alatt mi a helyzet az újkatás vállalkozással és mindig a részmunkaidős munkaviszony lett beajánlva, nagyon helyesen.

radics.zsuzsanna

Válasz a hozzászólásokra: A kérdésben nem végelszámolás, hanem felszámolás szerepel. Továbbá ha a beltag esetében munkaviszony, részmunkaidős foglalkoztatás állna fenn, akkor a kérdező fel sem tette volna azt a kérdést, hogy kell-e járulékot fizetnie a beltagnak, hiszen munkaviszonyban mindig fennáll a járulékfizetési kötelezettség.

Ruszin Zsolt

Tisztelettel megjegyezném, hogy a törvény szerint a tag+ügyvezető munkavégzés nélkül is biztosított (Tbj. 4.§ 21.5), ami persze alkotmányellenes, de sajnos alaptörvény van Magyarországon és nem alkotmány. Ezt a "kötelező" biztosítási jogviszonyt lehet részmunkaidős munkaviszonnyal lecserélni.

Az egyszerűsített végelszámolás során nincs választott végelszámoló (Ctv. 114.§ (2)).

kbujdoso

A társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége nem a beltagságból ered, hanem a személyes közreműködésből. Személyes közreműködés az ügyvezető esetén alapértelmezett (de nem csak beltag, hanem kültag is lehet ügyvezető). az ügyvezető szerepe a végelszámolás első napját megelőzően lezárul, és helyette a végelszámoló veszi át a cégképviseletet. A végelszámoló bárki lehet, akit a tagok kijelölnek. Nyilván célszerű olyan személyt kijelölni, aki esetén nem merül fel minimum járulékfizetési kötelezettség.
Fenti gondolatmenet alapján egy beltag társas vállalkozói biztosítási kötelezettsége egyáltalán nem biztos, hogy fennáll a végelszámolás alatt.

Ruszin Zsolt

Sajnos ez a válasz nem sikerült jól, pedig Zsuzsa kiváló szakember.

Egyrészt nem felszámolásról van szó, hanem végelszámolásról.

Másrészt a végelszámoló simán állhat részmunkaidős munkaviszonyban. Az adózóna többi szakértője is így tudja.

Nagyon kellene egy lektor.

A választ tessék szépen kijavítani, de nincs harag, mind emberek vagyunk.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink