hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mik a legfontosabb tudnivalók hallgatói munkaszerződés esetén?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az elmúlt időszakban több kérdés is érkezett az egyetemi hallgatók nyári szakmai gyakorlatával, illetve hallgatói munkaszerződéssel összefüggésben, így talán nem haszontalan, ha röviden összefoglaljuk az ezzel összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) 44. § (1) bekezdése értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát

a) a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen, a képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során az intézményben, az intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső vagy belső gyakorlóhelyen,

b) a képzési programhoz nem kapcsolódóan, a felsőoktatási intézmény alaptevékenysége körében a felsőoktatási intézményben vagy a felsőoktatási intézmény részvételével működő gazdálkodó szervezetben.

Az Nftv.-ben rögzített két eset közül az a) pont szerinti a jellemzőbb, illetve a bevezetőben említett kérdések is erre vonatkoznak.

A Nftv. említett szakaszának (2) bekezdése értelmében a hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgató foglalkoztatására a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell azzal, hogy a kormány a hallgatói munkaszerződésre vonatkozó szabályok meghatározása során az Mt.-nél a hallgató számára kedvezőbb feltételeket állapíthat meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudja, hallgatói munkaszerződés esetén milyen díjazásra ad lehetőséget a jogszabály, és ez a díjazás milyen adófizetési kötelezettségekkel jár.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs