hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzemi baleset érte, belebetegedett a munkába? Ennyi lesz a táppénze

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Az év elején jelentősen módosultak a táppénz, a csecsemőgondozási díj (volt terhességi-gyermekágyi segély) és a gyermekgondozási díj megállapítására vonatkozó szabályok. A változások a baleseti táppénzt sem hagyták érintetlenül.

A társadalombiztosítás a balesetekből eredő ellátásokat pozitívan kezeli. Így például a baleseti táppénz – szemben a táppénzzel – passzív jogon is jár, hiszen baleseti táppénz akkor is jár, ha az érintett személy a biztosítás megszűnését követő legkésőbb harmadik napon lesz üzemi baleset következtében keresőképtelen. A baleseti táppénz magasabb mértékű, mint táppénz, hiszen nem 50, illetve 60 százalékos, hanem 90, illetve 100 százalék. A kiindulási szabály azonban az, hogy baleseti táppénz üzemi baleset vagy foglalkozási betegség esetén illetheti meg a biztosítottat.

Üzemi baleset

– az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri;
– az a baleset, amelyet a biztosított munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben szenved el (azaz az úgynevezett úti baleset);
– az a baleset, amely a biztosítottat közcélú munka végzése vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során éri;
– a társadalombiztosítási ellátás igénybevétele során bekövetkezett balesetek közül üzeminek az számít, amely a biztosítottat keresőképtelenségének vagy rokkantságának, továbbá az egészségkárosodás mértékének, rehabilitálhatóságának az elbírálása céljából elrendelt, illetőleg a keresőképessé váláshoz szükséges egyéb vizsgálaton vagy kezelésen történt megjelenésével összefüggésben érte.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi nem minősül üzemi balesetnek, mi számít foglalkoztási betegségnek, továbbá ilyen keresőképtelenség esetén milyen ellátás jár!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31