hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyvezetők és tagok jogviszonya, társadalombiztosítási járulékai

  • adozona.hu

Kell-e a társaság tulajdonos ügyvezetőinek minimum járulékokat fizetniük, ha munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban látják el feladatukat? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy kft.-ben kettő tulajdonos van, akik mindketten ügyvezetők. 1.) Az egyikük kilépett és helyette lett tulajdonos és ügyvezető az egyik alkalmazott, aki heti 4 órás munkaviszonyban áll a társasággal. Az ügyvezetői feladatokat megbízás keretében látja el. Máshol nincs munkaviszonya. 2.) A másik tulajdonos munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat heti 4 órában. Időközben a főállása megszűnt. Maradhatnak-e heti 4 órás alkalmazottak vagy alkalmazni kell rájuk a minimum járulékokat?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.

Az a tag, aki ügyvezetői feladatokat megbízásban látja el, és emellett heti 4 órában munkavállalóként is dolgozik, olyan többes jogviszonyban áll, amelyben ügyvezetőként társas vállalkozónak minősül, és emellett részmunkaidőben, munkaviszonyban dolgozik.

A társas vállalkozó és a vállalkozás köteles a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót az alábbiak szerint megfizetni: 

-          10 százalék nyugdíjjárulékot havonta legalább a minimálbér,

-          8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese után, míg

-          a vállalkozásnak a 22 százalék (2018. január 1-jétől 19,5 százalék) szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után meg kell fizetni.

A fenti minimális tb közterheket akkor is meg kell fizetnie, ha nincs jövedelme. Amennyiben a fenti minimális összegeknél magasabb a havi jövedelme, akkor a magasabb jövedelem alapján kell megfizetni a tb közterheket. 

Munkaviszony:

Jogszabály nem zárja ki, hogy például az ügyvezetés részmunkaidős munkaviszony keretében valósuljon meg, még akkor is, ha egyéb jogviszonyban nem áll az ügyvezető. 

Azaz a tag továbbá a másik tulajdonos munkaviszony dolgozhat továbbra is a társaságnál heti 4 órás munkaviszonyban, amennyiben feladataikat heti 4 órában el tudják látni. Munkaviszonyban a munkavállaló által fizetendő 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, 10 százalék nyugdíjjárulék, valamint a munkáltató által fizetendő 22 (2018. január 1-jétől 19,5) százalék szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás esetén el kellene érnie legalább a minimálbért. Részmunkaidőben a fenti minimális bér munkaidővel arányosan csökkenthető.

Minimálbér: havi bruttó 127 500 (2018. január 1-jétől 138 ezer) forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi bruttó 161 000 (2018-től 180 500) forint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Erdő többlethasználati megállapodás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Árfolyam beszerzéskor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close