hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyvezetők és tagok jogviszonya, társadalombiztosítási járulékai

  • adozona.hu

Kell-e a társaság tulajdonos ügyvezetőinek minimum járulékokat fizetniük, ha munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban látják el feladatukat? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy kft.-ben kettő tulajdonos van, akik mindketten ügyvezetők. 1.) Az egyikük kilépett és helyette lett tulajdonos és ügyvezető az egyik alkalmazott, aki heti 4 órás munkaviszonyban áll a társasággal. Az ügyvezetői feladatokat megbízás keretében látja el. Máshol nincs munkaviszonya. 2.) A másik tulajdonos munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat heti 4 órában. Időközben a főállása megszűnt. Maradhatnak-e heti 4 órás alkalmazottak vagy alkalmazni kell rájuk a minimum járulékokat?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.

Az a tag, aki ügyvezetői feladatokat megbízásban látja el, és emellett heti 4 órában munkavállalóként is dolgozik, olyan többes jogviszonyban áll, amelyben ügyvezetőként társas vállalkozónak minősül, és emellett részmunkaidőben, munkaviszonyban dolgozik.

A társas vállalkozó és a vállalkozás köteles a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót az alábbiak szerint megfizetni: 

-          10 százalék nyugdíjjárulékot havonta legalább a minimálbér,

-          8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese után, míg

-          a vállalkozásnak a 22 százalék (2018. január 1-jétől 19,5 százalék) szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után meg kell fizetni.

A fenti minimális tb közterheket akkor is meg kell fizetnie, ha nincs jövedelme. Amennyiben a fenti minimális összegeknél magasabb a havi jövedelme, akkor a magasabb jövedelem alapján kell megfizetni a tb közterheket. 

Munkaviszony:

Jogszabály nem zárja ki, hogy például az ügyvezetés részmunkaidős munkaviszony keretében valósuljon meg, még akkor is, ha egyéb jogviszonyban nem áll az ügyvezető. 

Azaz a tag továbbá a másik tulajdonos munkaviszony dolgozhat továbbra is a társaságnál heti 4 órás munkaviszonyban, amennyiben feladataikat heti 4 órában el tudják látni. Munkaviszonyban a munkavállaló által fizetendő 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, 10 százalék nyugdíjjárulék, valamint a munkáltató által fizetendő 22 (2018. január 1-jétől 19,5) százalék szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás esetén el kellene érnie legalább a minimálbért. Részmunkaidőben a fenti minimális bér munkaidővel arányosan csökkenthető.

Minimálbér: havi bruttó 127 500 (2018. január 1-jétől 138 ezer) forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi bruttó 161 000 (2018-től 180 500) forint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó 1 százalék kedvezménye

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló cseréje

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs