hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tgyás, gyed, táppénz: így változnak ellátásokra vonatkozó szabályok

  • Széles Imre

Kapcsolódó jogszabályok


Az országgyűlés elfogadta az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló T/11107. számú törvényjavaslatot, amely, ha kihirdetik, számos más szabály mellett, átírja a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.tv.) egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai (terhességi gyermekágyi segély, gyed, táppénz) megállapítására vonatkozó eddigi rendelkezések jórészét is.

Igaz, e változások nagyobb hányada egyelőre még nem lép hatályba, ráadásul a végrehajtást segítő – egyelőre még nem ismert – kormányrendeletet-módosítás ugyancsak sok újdonságot tartalmazhat majd. A törvény célja, hogy 2015-től az ellátások összegének a meghatározása egyszerűbbé váljék, és foglalkoztatói igazolások helyett a NAV felé teljesített adatszolgáltatások alapján megállapítható legyen.

Ennek érdekében az első változás, hogy az említett ellátások megállapításánál főszabályként a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban – figyelmen kívül hagyva a korábbi foglalkoztató(k)nál szerzett díjazást –  elért jövedelmet kell majd figyelembe venni.

Az Eb. tv. 48. § új (6a) és (6b) bekezdése értelmében, ha a biztosított az irányadó időszakban nem rendelkezik 180 napi jövedelemmel, de a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 napi folyamatos biztosítási jogviszonya, táppénzét a tényleges – ennek hiányában pedig a szerződés szerinti – jövedelme alapján kell megállapítani.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs