hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a tb-ellátások járnak a munkaviszony megszűnése után

  • Széles Imre

Kaphat-e táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt, gyed-et biztosítási jogviszonya megszűnését követően a volt munkavállaló? Összefoglaltuk, passzív jogon mikor jár tb-ellátás és mikor nem.

A biztosítási kötelezettség egyik fontos – az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 7. §-ában rögzített – előírása, hogy a biztosítási kötelezettség eltérő rendelkezés hiányában az alapjául szolgáló jogviszony tartama alatt áll fenn.

Például: ha június 3-án létrejön a munkaviszony, a munkavállaló ezzel a nappal biztosítottá válik, és ha megszűnik június 30-án, akkor a munkavállaló e jogviszony alapján július 1-jén már nem biztosított.

A biztosított személy a társadalombiztosítás valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet. A következőkben áttekintjük, hogy „mi marad” ezekből a jogosultságokból a biztosítási kötelezettség megszűnését követően?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs