hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társas vállalkozói jogviszony – kérdések és ellentmondások 2.

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségek megállapítása talán a társas vállalkozók vonatkozásában okoz a legtöbb nehézséget. Kétrészes cikkünkben az ennek során felmerülő bizonytalanságokkal, ellentmondásokkal foglalkozunk.

Folytatva a társas vállalkozói jogviszonnyal kapcsolatos írásunkat, egy gondolat erejéig „visszalapozunk” a társas vállalkozó fogalmához. A Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) 4. § d) pontjának 1. alpontja a következők szerint rendelkezik: társas vállalkozónak minősül „a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony).” 

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!

2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Egyértelmű a megfogalmazás, különös tekintettel a tényleges és személyes közreműködésre. Ugyanakkor, a biztosítási kötelezettség tartamát meghatározó 10. szakasz (2) bekezdés a) pontja úgy rendelkezik, hogy a gazdasági társaság, az egyesülés, a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja esetében a biztosítási kötelezettség a „tényleges személyes közreműködési kötelezettség kezdete napjától annak megszűnése napjáig” áll fenn. Tehát ebben az esetben már nem esik szó a tényleges közreműködésről, „elegendő” a személyes közreműködési kötelezettség is a biztosítási kötelezettség keletkezéséhez. Ez azt is jelenti, hogy ha a társasági szerződés tartalmazza a személyes közreműködési kötelezettséget, megállapítható a társas vállalkozói jogviszony.

Ezzel összefüggésben a 2003/63. számú adózási kérdés – amely ugyan még a régi társasági törvényhez (1997. évi CXLIV. törvény) kapcsolódott, de megállapítása a mai napi valós – kifejti, hogy amennyiben a társas vállalkozó személyes közreműködést vállalt a társaság tevékenységében, a személyes közreműködésre a Tbj. 10. § (2) bekezdésében és a végrehajtási rendelet 5. §-ában meghatározott kezdő időponttól kezdve mindaddig kötelezett, amíg a társasági szerződést e tény alapulvételével nem módosítják, illetve amíg a céget a cégjegyzékből nem törlik.

Mindezek alapján társadalombiztosítási szempontból az a célszerűbb megoldás, ha a személyes közreműködésről, illetve annak módjáról (ideértve az ügyvezető jogiszonyát is) a társasági szerződés nem rendelkezik. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek azok az időszakok, amikor a társas vállalkozó mentesül a minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség alól!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close