hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tag, ügyvezető, alkalmazott, társas vállalkozó: ezt kell tudni a tb-jogviszonyokról

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Természetes személy tag egy gazdasági társaságban akár többféle jogállással is rendelkezhet egyidejűleg. Cikkünkben ezeket a lehetőségeket járjuk körbe társadalombiztosítási szemszögből nézve több közelmúltban felvetődött kérdés apropóján, ám egy-egy Adózónán megjelenő válasznál bővebben kifejtve.

Mindenekelőtt azt kell látni, hogy ha egy gazdasági társaság (jellemzően kft., bt. vagy kkt.) természetes személy tagja semmilyen formában nem működik közre a társaságban, illetve ügyvezetésre sem jogosult, akkor a tagsága társadalombiztosítási jogviszonyt nem keletkeztet, vele kapcsolatban bejelentési, járulékfizetési kötelezettség fel sem merül. (Az egyetlen társadalombiztosítással összefüggő fizetési kötelezettség az osztalékát esetlegesen terhelő szociális hozzájárulási adó.) Ezen az sem változtat, ha a tag egyetlen biztosítási jogviszonnyal sem rendelkezik, és emiatt magánszemélyként egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Rendelje meg a HVG hamarosan megjelenő TB-különszámát!

Más a helyzet, ha ügyvezetésre jogosult tagról van szó, vagy a társasági szerződés személyes közreműködési kötelezettséget ír elő számára. (Ez utóbbi egyébként nem szerencsés megoldás, hiszen az erre vonatkozó szándék a későbbiekben változhat.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be egy adott vállalkozáson belül többféle formában megvalósuló tevékenységvégzés tb-jogállására vonatkozó tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs