hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati idő, bér, nyugdíj

  • adozona.hu

A nyugdíjazást megelőző szolgálati idő és bér nyugdíjat befolyásoló hatásáról kérdezett olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Lekértem édesanyám nyugdíjba vonulásához szükséges időt a nyugdíjfolyósítótól, ebben azt írják, hogy: „A fent megjelölt időszakra vonatkozóan Ön összesen 36 év 2 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel, 35 év 186 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül 24 év 214 nap keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezik”. 4 órás munkaviszonyba van jelenleg bejelentve, és mintegy nettó 70 ezer forintot kap havonta (bruttó kb. 110 ezer). Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e édesanyámat felvennem most a cégembe alkalmazottnak, hogy több nyugdíjat kapjon, amikor nyugdíjba vonul? Jól tudom, hogy az utolsó 3 év keresete számít a nyugdíj mértékének megállapításában? Számít a szolgálati idővel kapcsolatban az is, hogy hány órában van bejelentve vagy mennyi járulékot fizet? Tehát, ha a jelenlegi 4 órás munkája mellett felvenném 8 órában, minimálbérre bejelentve, akkor előbb nyugdíjba tudna menni? Vagy mindegy az óraszám és a bruttó bér, a ledolgozott napok száma számít?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A nyugellátás összege a megszerzett szolgálati idő hossza és az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ. Minél hosszabb a szolgálati idő tartama annál magasabb mértéket lehet majd figyelembe venni a nyugellátás alapjául szolgáló átlagkereset összegéből.

Mivel édesanyja részmunkaidőben van foglalkoztatva és a bruttó keresete nem éri el a minimálbér összegét, ezért ezen időszakokra úgynevezett arányos szolgálati időt fog szerezni, ami azt jelenti, hogy a nyugdíj összegének megállapítása során nem a teljes időszak kerül majd szolgálati időként elismerésre. A nyugdíjra való jogosultság tekintetében irreleváns, hogy részmunkaidőben van foglalkoztatva és a keresete alacsonyabb a minimálbérnél, ugyanis e tekintetben a teljes időszak szolgálati időként kerül elismerésre. Arányos szolgálati idő esetén viszont előfordulhat, hogy az érintett személy a nyugellátásra való jogosultság tekintetében 40 év szolgálati idővel rendelkezik, a nyugellátás mértéke szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje viszont csak 38 év lesz, amely alapján nyugellátásként az átlagkereset 77 százalékát kell majd figyelembe venni, míg 40 év esetén annak 80 százaléka lenne.

Ha a foglalkoztatásból származó keresete – függetlenül azon ténytől, hogy a foglalkoztatás rész- vagy teljes munkaidőben történik – elérné a minimálbér összegét, úgy abban az esetben már nem kellene számolni arányos szolgálati időt, azaz ebben az esetben mind a nyugdíjra való jogosultság, mind a nyugdíj mértékének megállapításakor figyelembe vehető szolgálati idő tekintetében a munkavégzés teljes időtartama szolgálati időként kerülne elismerésre.

A nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset kiszámításakor nem az utolsó 3 év kereseteit kell figyelembe venni, hanem az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás időpontjáig szerzett járulék alapot képező kereseteket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély rendszeres jogdíj bevétele 2.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Építőipari munkások elszállásolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alvállalkozói számla könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink