hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj, időskori ellátás: ezt teheti, ha kevés a szolgálati ideje

  • adozona.hu

Milyen ellátásban reménykedhet idős korára az ember, ha alig van szolgálati ideje? Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

„67 éves férfi ismerősöm körülbelül két év szolgálati idővel rendelkezik a 90-es években, és a kötelező katonai idővel. Jelenleg őstermelésből tartja fenn magát, de az életkorából adódóan ez egyre nehezebben megy” – ecsetelte ismerőse helyzetét olvasónk, azt kérdezve, van-e az illetőnek esélye valamilyen ellátás?

A megkeresésben említett személy hozzávetőlegesen négy–öt év nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idővel rendelkezik, ezért tekintettel arra, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) szerinti öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz legalább 15 év szolgálati idő szükséges, az adott személy részére öregségi nyugdíj nem állapítható meg – kezdte válaszát Winkler Róbert.

Ugyanakkor felhívta a kérdező figyelmét, hogy a Tny. 66. §-ban rögzített méltányossági jogkör a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv vezetője részére lehetőséget biztosít, hogy különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy részére kivételes nyugellátást állapítson meg, mely nyugellátás a továbbiakban öregségi nyugdíjnak minősül.

A Tny. végrehajtására kiadott kormányrendelet viszont meghatározza, hogy a Tny. 66. §-a alapján akkor állapítható meg kivételes öregségi nyugdíj, ha a kérelmező rendelkezik a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő legalább felével (7,5 év). A kivételes nyugellátás engedélyezett összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének – havi 28 500 forintnak – a másfélszeresét, de nem lehet kevesebb annak ötven százalékánál. Az engedélyezett összeg megállapításánál figyelemmel kell lenni a hiányzó szolgálati idő tartamára.

Mivel nem tudni, hogy a megkeresésében említett személy pontosan mennyi szolgálati idővel rendelkezik, ezért szakértőnk javasta, hogy a kivételes nyugdíj megállapítása iránti igényét terjessze elő a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél, vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál az erre a célra rendszeresített nyomtatvány (K15) kitöltésével. Az igény beérkezését követően az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv vizsgálni fogja az igénylő figyelembe vehető szolgálati idejét, valamint környezet-tanulmány keretén belül vizsgálja ki azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesítését. A vizsgálat befejezését követően külön határozat kiadásával fognak dönteni a kérelem elbírálásáról.

Winkler Róbert tájékoztatta továbbá a kérdezőt arról, hogy a kivételes nyugdíj mellett, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény lehetőség nyújt a járási hivatal részére, hogy időskorúak járadékában részesítse azt a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személyt, akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének – 28 500 forintnak – a 80 százalékát, egyedülálló személy esetén az említett összeg 95 százalékát.

Az időskorúak járadéka iránti igényt a kérelmező lakcíme szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalánál, továbbá a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani. A kérelemről ebben az esetben is külön határozattal fognak dönteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close