hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: gyermekek után ilyen kedvezményeket érvényesíthet

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az állami nyugdíjbiztosításban a biztosítottak számos kedvezményeket vehetnek igénybe a gyermekeik után a nyugellátásuk megállapítása során. A kedvezmények hol közvetlenül, hol közvetve jelentkeznek a nyugdíj megállapításakor.

A kedvezmények, jogosultságok az alábbiak szerint csoportosíthatók:

-         nyugellátásra való jogosultság,
-         szolgálati idő elismerése,
-         nyugellátás összegének megállapítása,
-         járulékfizetés.

A nyugellátásra való jogosultság tekintetében ketté kell választani a saját jogú, illetve a hozzátartozói nyugellátások során érvényesíthető kedvezményeket.

A saját jogú nyugdíjra – öregségi nyugdíjra – való jogosultság tekintetében mindenekelőtt a 2011. január 1-jétől bevezetett nők kedvezményes nyugdíját, a köztudatban „nők40” nyugdíjaként ismert nyugdíjba vonulási lehetőséget kell megemlíteni. A kedvezményes öregségi nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult lehet az a nő, aki legalább 40 évi jogosultsági idővel, és ezen 40 éven belül legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel rendelkezik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből újabb részleteket tudhat meg a gyermekek utáni szolgálati idővel, a nyugellátás összegével és a járulékfizetéssel kapcsolatos kedvezményekről!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Számolja ki várható nyugdíját kalkulátorunkkal!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31