hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: növelte a szolgálati időt a rokkantsági nyugdíj alatti keresőtevékenység?

  • adozona.hu

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjába beleszámít-e a rokkantsági nyugdíj ideje alatti keresőtevékenység? – kérdezte olvasónk, Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: nők 40 éves kedvezményes nyugdíjába beleszámít-e a rokkantsági nyugdíj ideje alatti keresőtevékenység? Munkavállalónk 2007. január 15. és 2011. december 31. között rokkantsági nyugdíjban részesült. Ezen időszak alatt is keresőtevékenységet folytatott, munkabéréből minden járulék, a nyugdíjjárulék is levonásra került. Kieső ideje nincsen a munkavállalónak. A 40 év jogosultsági időt 2021. szeptember 30-án elérte, de csak akkor, ha a rokkantsági ellátás ideje alatti keresőtevékenység is beleszámít.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 42. § (3) bekezdése egyértelműen meghatározza, hogy a sajátjogú nyugellátás (öregségi, rokkantsági nyugdíj) mellett folytatott keresőtevékenység időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként nem vehető figyelembe.

Olvassa el az Adózóna „Növelhető a szolgálati idő nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátások mellett?”, „Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás 2021-ben: ki jogosult rá, jár-e duplán?” és „Itt a rendelet a kiegészítő nyugdíjemelésről: mutatjuk a részleteket” című írását!

Munkavállalójuk a rokkantsági nyugdíjasként fennállt foglalkoztatásából származó keresetei – melyekből a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2007. január 1-jétől 2007. március 31-éig önkéntesen fizethetett, 2007. április 1-jétől pedig már kötelező volt a nyugdíjjárulék megfizetése, illetve levonása – után a Tny. 22/A §-ban, illetve 102/A §-ban rögzített 0,5 százalék mértékű nyugdíjnövelésre szerzett jogosultságot, ezen időszakok nyugdíjra jogosító szolgálati időként nem vehetők figyelembe.

Amennyiben a rokkantsági nyugdíja 2011. december 31-ét követően ún. rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátásba fordult át és ezen ellátás mellett is folytatott keresőtevékenységet, úgy a rokkant, rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenysége már nyugdíjra jogosító szolgálati időként figyelembe vehető, ugyanis ezek az ellátások már nem minősülnek sajátjogú nyugdíjnak és a folyósításuk ideje alatt az érintett személy sem tekinthető sajátjogú nyugdíjasnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink