Minimum járulékteher többes ügyvezetői jogviszonyban: mennyire közelíthető a nullához?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Az igazán érdekes helyzeteket az adózás terén is az élet produkálja, számos kérdéssel az Adózónán is találkozhatunk, az alábbi cikkünkben bemutatott problémát is olvasónk vetette fel.

A kérdésben egy természetes személyről van szó, aki párhuzamosan három kft.-nek tulajdonos ügyvezetője. "A" társaságban munkaviszony (teljes munkaidős) alapján, míg "B" és "C" társaságokban ingyenes megbízási jogviszony keretében látja el az ügyvezetői teendőket.

A vázolt – egyébként egyáltalán nem egyedi – felállással összefüggésben olvasónk arra szeretett volna választ kapni, hogy miként lehetne a fizetendő járulékot "optimalizálni", azaz minimumra (egészen pontosan nulla forintra) szorítani. Ennek érdekében első lépésként az "A" Kft.-ben fennálló munkaviszonya megszüntetését közölte.

A nulla forintos járulékalap természetesen nem reális cél. Már csak azért sem, mert ebben az esetben – hacsak más okból nem állapítható meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság – biztosítás hiányában a havi 8 ezer forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene magánszemélyként megfizetnie.

Végiggondolva valamennyi lehetőséget, arra a megállapításra juthatunk, hogy a minimálbér 90 százaléka a legalacsonyabb járulékalap, ami elérhető, de ez alá hosszabb távon nem lehet csökkenteni a kötelezettséget. Az erre vonatkozó kalkuláció más, többes jogviszonyban álló ügyvezető számára is tanulságos lehet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben több variáción keresztül is levezetjük, hogyan alakul az említett esetben a járulék-, illetve adófizetési kötelezettség.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
nehézévek

és miből él, ha nem dolgozik sehol? Nyilván nem nyugdíjas, mert akkor nem kellene járulékot fizetnie, eltartja a felesége, vagy a gyerekei?
Ez már azért túlzás szerintem, régen azt mondták, hogy a gaz, szemét munkások lopják a szerszámokat, meg ezt-azt, kis mennyiségben, merthogy a "nép tulajdona".
Ma meg senki nem vizsgálja, hogy valaki, aki nem dolgozik sehol, mitől lett olyan gazdag, hogy három cégnek is tulajdonosa, mégsem akar semmit fizetni az államnak!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs