hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minimum járulékfizetés: azonosságok és különbségek a vállalkozók és a munkaviszonyban dolgozók között

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Cikkünkben a társas vállalkozók minimum járulékfizetésére vonatkozó előírásokat vetjük össze a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetési kötelezettségének szabályaival, alapvetően néhány – a jogalkalmazók számára nem egyszer problémát okozó – különbségre koncentrálva.

A Tbj. törvény három biztosítotti kör, az egyéni és társas vállalkozók, illetve a munkaviszonyban álló dolgozók esetében ír elő minimális járulékfizetési kötelezettséget. (Ezen túlmenően megemlíthetnénk az egyházi személyt, illetve a mezőgazdasági őstermelőt is, de esetükben inkább a minimálbérhez kapcsolódó fix összegű járulékfizetésről beszélhetünk.)

Az első, amire fel kell hívnunk a figyelmet, a minimumjárulék-alap kiinduló összege.

Az egyéni és társas vállalkozó esetében ez a minimálbér vagy a garantált bér (2023-ben tehát a 232 000 vagy a 296 400 forint), attól függően, hogy a vállalkozó tevékenysége szakképzettség igényel-e vagy sem.

A munkaviszonyban álló dolgozó esetében – függetlenül a munkavállaló munkakörétől – minden esetben a minimálbért kell alapul venni, és ennek a 30 százaléka lesz a minimumjárulék-alap.

Ha a minimumjárulék-fizetési kötelezettség a hónap teljes egészében nem áll fenn, akkor az egy napra jutó összeget – a minimálbér vagy a garantált bérminimum harmincad része, illetve a minimálbér 30 százalékának a harmincad része – azonos szabályok szerint kell meghatározni.

A minimumjárulék alóli mentesség tekintetében azonban már több eltérést találunk.

A Tbj. 42. szakasza értelmében az egyéni és társas vállalkozónak nincs minimumjárulék-fizetési kötelezettsége, amennyiben

– nappali tagozatos tanuló vagy hallgató, vagy

– rendelkezik heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal.

A munkaviszonyban álló dolgozó esetében a másutt fennálló heti 36 órás foglalkoztatásnak nincs jelentősége. Tehát, a minimumjárulék-fizetést abban az esetben is kell teljesíteni vele kapcsolatban, ha emellett rendelkezik egy vagy több munkaviszonnyal, melyben (melyekben) a munkaideje eléri a heti 36 órát.

Jelentős különbség van a két minimumjárulék között abban a vonatkozásban is, hogy ki viseli a költségét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben – egyebek mellett – ezt a kérdést is részletesen kifejtjük!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műanyag csomagolószer gyártó, EPR

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

EPR

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

EPR, nyomda

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs