hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikortól nyugdíjas a nyugdíjas, és miért jó ezt tudni?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A sajátjogú nyugdíjas társadalombiztosítási jogállása közismert, és tovább foglalkoztatása, vállalkozása esetén sem jelent különösebb kihívást a vele kapcsolatos kötelezettségek teljesítése. Kevesebb szó esik viszont a nyugdíjelbírálás időszakáról, tehát, amikor az igény – egy meghatározott naptól – benyújtásra került, de a határozat még nem érkezett meg, holott ez az időszak számos dilemmát felvethet.

Az első az egészségügyi szolgáltatás kérdése, hiszen a nyugdíjazás érdekében a biztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni. Ezt követően a volt biztosítottat további 45 napig még megilleti az egészségügyi szolgáltatás. Talán pont ez az oka annak, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény végrehajtását segítő 168/1997.(X.6.) kormányrendelet 66. §-a az általános 60 nap helyett rövidebb 45 napos határidőt ír elő a nyugellátással kapcsolatos eljárások vonatkozásában.

Ennyi idő alatt azonban legfeljebb optimális esetben lehet egy teljes körű nyugdíjhatározatot meghozni, hiszen ha bármilyen külső szervtől, személytől (például volt foglalkoztató, iratőrző, felszámoló stb.) további adatokat kell beszerezni, az ennél szinte bizonyosan több napot igényel.

Ebben az esetben két lehetőség között választhat az igazgatási szerv: a rendelkezésre álló adatok alapján végleges határozatot bocsát ki (amit aztán a hiányzó adatok beszerzését követően módosít), vagy előleget állapít meg. Erre a Tny. 73. §-a biztosít lehetőséget, miszerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, de a nyugellátás összege a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hiánya, adathiány vagy egyéb ok miatt az eljárás megindulásától számított harminc napon belül nem határozható meg, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv nyugdíj előleget állapít meg. Az előleget megállapító határozat (noha a nyugdíjösszeg még változhat) már igazolja a nyugdíjjogosultságot és biztosítja az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a vállalkozó, illetve az önkéntes-nyugdíjpénztári tag számár miért fontos tudni a nyugdíjazás kezdő napját!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs