hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi számít bele a gyedhez szükséges 365 biztosított napba, és mi nem?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ha a várandós kismamának nincs több éve tartó folyamatos jogviszonya, kérdés, hogy az érintett jogosult lesz-e gyedre. A gyakori munkahelyváltás, a kieső idők, különféle jogviszonyok váltakozása vagy külföldi munkavégzés esetén gyakran előfordul, hogy egy helyzet nem egyértelmű az érintett számára. A következőkben azt nézzük meg, hogy a gyedhez szükséges legalább 365 biztosított napba milyen időszakok számítanak be, és milyenek nem.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 42/A § foglalkozik a gyermekgondozásidíj jogosultsági feltételeivel. Ahhoz, hogy gyedre jogosult legyen az igénylő, az alábbi alapfeltételeknek kell megfelelnie:

42/A § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

a) a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
b) az anya, valamint a 40. § (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.

A gyermekgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe bele kell számítani a következőket is:

  • a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletekben foglaltak alapján a Magyarországon szerzett biztosításban töltött időhöz hozzá kell számítani a gyermek születését megelőző két éven belül EGT-tagállamban szerzett és leigazolt biztosításban töltött időt is,
  • a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz folyósításának idejét,
  • a köznevelési intézmény, a szakképző intézmény, vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
  • rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.

Külön kiemelendő, hogy a gyermekgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az igénylő többször váltott munkahelyet, a jogviszonyok között nagyobb megszakítás volt, mint 30 nap (tehát a folyamatosság megszűnt), akkor is beleszámíthatnak a szükséges 365 biztosított napba, ezeket az időszakokat össze kell adni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy mi számít bele a gyedhez szükséges 365 nap biztosítási időbe, és mi nem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close