Megnyerte a dolgozó a munkaügyi pert: az elmaradt kifizetések adó- és járulékkötelezettsége

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Számos esetben munkaügyi per tesz véglegesen pontot a munkaviszonyra. Cikkünkben azt tekintjük át, hogy milyen társadalombiztosítási következményei vannak annak, ha a bíróság megállapítja, a munkáltató jogellenesen szüntette meg a munkavállaló jogviszonyát.

A jogviszony helyreállítására a perek kisebb hányadában – a munka törvénykönyve (Mt.) 83. paragrafusában meghatározott esetekben – kerül sor.

Az említett jogszabályi hely (1) bekezdése értelmében a munkavállaló kérelmére a bíróság a munkaviszonyt helyreállítja, ha

a) a munkaviszony megszüntetése

– az egyenlő bánásmód követelményébe,
– a joggal való visszaélés tilalmába,
– a 65. § (3) bekezdésébe (a felmondásra felmondási tilalom időszakában került sor), vagy
– a 273. § (1) bekezdésébe ütközött (választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállalóról volt szó, akinek csak a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv egyetértésével mondhatott volna fel a cég),

b) a munkavállaló a munkaviszony megszüntetésekor munkavállalói képviselő volt, vagy

c) a munkavállaló a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését vagy erre irányuló saját jognyilatkozatát sikerrel támadta meg.

Legyen Ön is tagja az Adózóna interaktív Adóklubjának, ahol szakmabeliekkel találkozhat, és szakértőink személyesen válaszolnak kérdéseire!

Ebben az esetben

– a munkaviszony helyreállítását követően keletkezett, a munkaviszonyban töltött időhöz kapcsolódó jogosultság tekintetében a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) és annak helyreállítása közötti tartamot munkaviszonyban töltött időnek kell tekinteni, és

– meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét, egyéb járandóságát és az azt meghaladó kárát.

Elmaradt munkabérként a munkavállaló távolléti díját kell figyelembe venni azzal, hogy a járandóság összegének számításánál le kell vonni, amit a munkavállaló megkeresett, vagy az adott helyzetben elvárhatóan megkereshetett volna, továbbá a munkaviszony megszüntetésekor kifizetett végkielégítést.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely tényezőktől függ a megállapított kifizetések járulékkötelezettsége, és ezeket a jövedelmeket mikor kell figyelembe venni a nyugdíjszámításkor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Özvegyi nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs