hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi gyógykezelések magyar tb-támogatással

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A koronavírus-járvány egyik következménye, hogy a tervezett műtétek várható időpontja jelentősen kitolódik. Remélhetőleg néhány hónap múlva, a járvány csillapodásával a tervezett kórházi műtétekre is nagyobb számban kerül sor, ha azonban ekkor is hosszú várakozási idővel találja magát szemben a beteg, akkor számításba veheti azt is, hogy a beavatkozás külföldön is elvégezhető, méghozzá magyar tb-támogatással. Írásunkban ismertetjük az előzetesen benyújtott kérelem alapján, engedély mellett, magyar tb-támogatással külföldön igénybe vehető gyógykezeléseket.

A tb által támogatott, azonban előzetes engedélyhez kötött külföldi kezeléseket az alábbi három csoportba sorolhatjuk:

• külföldi gyógykezelés az uniós rendeletek alapján,

• határon átnyúló egészségügyi ellátás,

• külföldi gyógykezelés méltányosságból.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a fenti, külföldi gyógykezelésekre szóló engedély a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által meghatározott időszakon belül használható fel.

Tekintsük át tehát az előzetes engedély mellett igénybe vehető külföldi gyógykezeléseket!

Külföldi gyógykezelés az uniós rendeletek alapján

Ha megnézzük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapját, elég hosszú várakozási idővel igénybe vehető műtéti ellátásokkal szembesülünk. Például

• szívműtétnél (nyitott szívműtétnél) a tervezett átlagos várakozási idő 302 nap, amely minimum 0 naptól maximum 1529 nap (ami több, mint 4 év) várakozási időt jelent;

• transzkatéteres szívbillentyű-beültetésnél a tervezett átlagos várakozási idő 554 nap, amely minimum 30 naptól maximum 1966 nap (ami több, mint 5 év) várakozási időt jelent;

• mandula-, orrmandula-műtétnél a tervezett átlagos várakozási idő 243 nap, amely minimum 0 naptól maximum 525 nap (ami több, mint 1 év) várakozási időt jelent;

• hasfali, lágyéksérv műtét implantátum beültetésnél a várakozási idő 415 nap, amely minimum 2 naptól maximum 903 nap (ami közel 2,5 év) várakozási időt jelent;

• epekövesség miatti laparoszkópos beavatkozásnál a tervezett átlagos várakozási idő 454 nap, amely minimum 3 naptól maximum 965 nap (ami több, mint 2,5 év) várakozási időt jelent.

Ha tovább nézzük a várólistákat, akkor láthatjuk, hogy adott ellátásokon belül a várakozási idő országrészenként eltérő. Például mandula-, orrmandula-műtétnél a várakozási idő az Észak-Alföldön minimum 184 naptól maximum 436 napig terjed, míg Nyugat-közép Magyarországon ez az idő minimum 41 naptól maximum 180 nap. Azaz Nyugat-közép Magyarországon több, mint két és félszer rövidebb a maximális várakozási idő. Ezért érdemes a következőre figyelemmel lenni.

Az uniós rendeletek alapján igénybe vehető külföldi gyógykezelésnél úgy rendelkezik a jogszabály, hogy ha az ellátás a társadalombiztosításba befogadott (azaz Magyarországon is hozzáférhető), akkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megvizsgálja, hogy a kérelmet benyújtott beteg ellátható-e Magyarországon. Azaz a kérelemben megjelölt orvosilag indokolt időn belül el tudja-e látni őt közfinanszírozott magyar egészségügyi szolgáltató.

Ha el tudja látni, akkor a NEAK elutasítja a kérelmet, és javaslatot tesz a hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóra úgy, hogy előzetesen tájékozódik a hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató fogadókészségéről. Ha a magyar egészségügyi szolgáltató tudja fogadni a beteget, akkor ez azt jelenti, hogy teljesen jogszerűen juthat a beteg Magyarországon belül gyorsabban ellátáshoz. Ez a „gyorsított” magyar egészségügyi ellátás tehát az uniós rendeletek alapján külföldi gyógykezelésre benyújtott kérelmen alapul.

Ha az ellátás orvosilag indokolt időn belül Magyarországon a fentiek alapján nem biztosítható, és külföldi egészségügyi szolgáltatónál az ellátás minősége és biztonsága, költséghatékonysága is megfelelő, akkor a NEAK tájékozódik az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc területén letelepedett közfinanszírozott szolgáltatónál az intézmény fogadókészségéről és a gyógykezelés lehetséges időpontjáról, és ez alapján engedélyezi a külföldi gyógykezelést (azaz kiadja az uniós rendeletek szerinti jogosultságigazolást és az úgynevezett bírálati lapot).

Megjegyzés: a külföldi gyógykezelés kötelezően meg nem térítendő részére (például az utazás és a kísérő költségére is) a NEAK – a beteg kérésének és a kezelőorvos javaslatának figyelembevételével – méltányosságból támogatást nyújthat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan érhető el a külföldi gyógykezelés határon átnyúló egészségügyi ellátás keretében!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. tag személyes közreműködés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close