Kedvezményszabály cég jogutódlásakor: milyen ellátásra jogosult a kismama?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Cégek mennek csődbe, cégek olvadnak össze, válnak ki, jogutódlással megszűnnek, jogutóddal élnek tovább. Sokféle változás történik napjainkban is, ami munkavállalói oldalról felveti a kérdést, mi történik az ő jogviszonyával? Különösen érdekes ez, ha gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadágon van a munkavállaló, közben a munkahelyét megveszi egy másik vállalat, munkajogi jogutódlás történik, ő pedig újra várandós lesz. Milyen ellátás jár neki, ha új munkahelye lesz a testvér születésekor?

Induljunk ki onnan, hogy milyen szabály vonatkozik az ellátást igénylő anyára, ha otthon van gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon, és várandós lesz.

Csed esetén a következőről beszélhetünk:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapját kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével állapították meg.

Ez az úgynevezett kedvezményszabály, amely megjelenik a gyermekgondozási díj esetében is:

Abban az esetben, ha az igénylőnek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybevétele alatt, illetve annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, akkor az újabb gyermek után számított gyermekgondozási díj naptári napi alapját össze kell hasonlítani a gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapjával, és minden esetben a kedvezőbb naptári napi alap figyelembevételével kell az újabb gyermek jogán járó gyermekgondozási díjat folyósítani.

Ezen szabály kizárólag akkor alkalmazható, ha az előző gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj alapját a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelem alapján állapították meg.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a gyermek „időben” megszületik a kedvezményszabály érvényesítéséhez, megvalósul-e a másik feltétel is jogutódlás esetében, vagyis, hogy a biztosítási jogviszony ugyanaz a két testvér érkezésekor, pontosabban a csecsemőgondozási/gyermekgondozási díj naptári napi alap megállapításakor?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mi a válasz a kérdésre, és számít-e a jogelőd munkáltatónál fennállt biztosítási jogviszony!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close