hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brexit: járulék- és szochofizetési szabályok az új Tbj.-ben

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

2020. január 31-én az Egyesült Királyság távozott az Európai Unióból. A 2020. július 1-jén hatályba lépő új Tbj. külön rendelkezik az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán arról, hogy ki minősül saját jogú nyugdíjasnak, továbbá miként alakul a kiküldetés, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetéshez kapcsolódó lakóhely, tartózkodási hely szabálya. Írásunkban ezeket a szabályokat ismertetjük.

A 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) szerint saját jogú nyugdíjas az a természetes személy, aki

– a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.), illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával meghatározott saját jogú nyugellátásban részesül, továbbá

– a szociális biztonságról szóló egyezménnyel érintett állam által megállapított öregségi nyugellátásban részesül,

– a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), egyházi jogi személytől nyugdíjban vagy öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy

– a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül.

A HVG 2020-as Tb-különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a témában.
A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

Az új Tbj. rögzíti, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán 2020. december 31-éig saját jogú nyugdíjasnak minősül az a természetes személy is, aki az Egyesült Királyság jogszabályainak alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a kiküldetésre, annak meghosszabbítására, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetésre vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Várható, hogy az Egyesült Királysággal szociális biztonsági egyezményt kötnek az egyes tagországok, így Magyarország is. Ez attól függ, hogy nyárig hogyan haladnak a tárgyalások és a BREXIT formai kilépését mikor követi tartalmi változás. A jelenlegi tervek szerint ez 2020.12.31, de véleményem szerint ez túl ambiciózus. A szabad kereskedelmi egyezmény okán legalább 2-3 évre lesz szükség, ezalatt megköthető több más egyezmény is.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close