Brexit: járulék- és szochofizetési szabályok az új Tbj.-ben

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

2020. január 31-én az Egyesült Királyság távozott az Európai Unióból. A 2020. július 1-jén hatályba lépő új Tbj. külön rendelkezik az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán arról, hogy ki minősül saját jogú nyugdíjasnak, továbbá miként alakul a kiküldetés, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetéshez kapcsolódó lakóhely, tartózkodási hely szabálya. Írásunkban ezeket a szabályokat ismertetjük.

A 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) szerint saját jogú nyugdíjas az a természetes személy, aki

– a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.), illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával meghatározott saját jogú nyugellátásban részesül, továbbá

– a szociális biztonságról szóló egyezménnyel érintett állam által megállapított öregségi nyugellátásban részesül,

– a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), egyházi jogi személytől nyugdíjban vagy öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy

– a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül.

A HVG 2020-as Tb-különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a témában.
A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

Az új Tbj. rögzíti, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán 2020. december 31-éig saját jogú nyugdíjasnak minősül az a természetes személy is, aki az Egyesült Királyság jogszabályainak alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a kiküldetésre, annak meghosszabbítására, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetésre vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Várható, hogy az Egyesült Királysággal szociális biztonsági egyezményt kötnek az egyes tagországok, így Magyarország is. Ez attól függ, hogy nyárig hogyan haladnak a tárgyalások és a BREXIT formai kilépését mikor követi tartalmi változás. A jelenlegi tervek szerint ez 2020.12.31, de véleményem szerint ez túl ambiciózus. A szabad kereskedelmi egyezmény okán legalább 2-3 évre lesz szükség, ezalatt megköthető több más egyezmény is.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi állampolgár magyarországi cégalapítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szolgálati járandóság – kata

Széles Imre

tb-szakértő

Felmentési idő megszakítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close