hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermekvárás: mikortól érdemes igényelni a csedet?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások számítása összetett művelet, de van benne egy kis mozgástér is az igénylő részére, ami befolyásoló tényező lehet – negatív és pozitív irányba is – az ellátásai összegére nézve. Mit befolyásol, hogy mikortól kéri a kismama a csecsemőgondozási díjat (csed)? Mit érdemes megvizsgálni a csed kezdő napjának megválasztásánál?

Először nézzük meg, hogy mikortól lehet a csecsemőgondozási díjat kérni, mik az erre vonatkozó szabályok, mettől meddig jár!

Az 1997. évi LXXXIII. törvény [ Ebtv. ] 40. paragrafusának (1a) bekezdése szerint a szülő nő csecsemőgondozási díjra való jogosultsága legkésőbb a gyermek születésének napjával, koraszülött gyermekre tekintettel a szülési szabadság első napjával nyílik meg.

Ugyanezen paragrafus (3) bekezdése szerint a csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A csecsemőgondozási díj legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve a jogszabály szerint a koraszülött gyermekek esetében a szülési szabadságra vonatkozó rendelkezés alkalmazásakor. Ha a csecsemőgondozási díj iránti kérelmet a szülés várható időpontját megelőző 28 napnál korábban nyújtják be, akkor a kérelem elbírálására vonatkozó határidő a szülés várható időpontját megelőző 28. napon kezdődik.

Legkésőbb tehát (koraszülött gyermek esetét kivéve) a csed igénylését a gyermek születésének napjával lehet elindítani, de van mozgástere az igénylőnek, hogy a csedet korábban is kérvényezze. A csedet legkorábban a szülést követő 28 naptári nappal lehet elkezdeni, illetve ezen belül bármelyik nappal indítható. Fontos megjegyezni, attól, hogy hamarabb indult a csed, attól ugyanúgy 168 napig jár.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, milyen tényezők befolyásolják a csed összegét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs