hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvész a csed, a gyed és a táppénz, ha jogutód nélkül megszűnik a munkáltató?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Mi történik, ha jogutód nélkül megszűnik a munkáltató, miközben a kismama szülési szabadságon vagy gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon van? Mi lesz a cseddel, a gyeddel és a munkaviszonyával? És mi történik, ha éppen már várandós is? Szabályok, tippek az ellátás megőrzésére.

Vizsgáljuk meg először, hogy mi lesz a munkavállaló munkaviszonyát, amennyiben a munkáltató jogutód nélkül megszűnik! A munkavállaló gyermek gondozása céljából fizetés nélküli – vagy szülési – szabadságon van, ilyenkor felmondási védelem illeti meg. Azonban az alábbi esetekben a munkaviszony automatikusan megszűnik, tehát nem megszüntetik.

2012. évi I. törvény (Mt.) 63. § (1) A munkaviszony megszűnik

a) a munkavállaló halálával,
b) a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével,
c) a határozott idő lejártával,
d) a (3) bekezdésben meghatározott esetben,
e) törvényben meghatározott más esetben.

Ilyenkor tehát nincs védelem, ha a cég sem él tovább és nincs jogutód, akkor a munkaviszony is azzal a nappal meg fog szűnni, amikor a munkáltató jogutód nélkül megszűnt. Nem kell amiatt azonban aggódni, hogy a munkaviszony megszűnésévél nem járnak tovább a már megállapított ellátások – nevezetesen a csed és a gyed. Passzív jogon ezek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások továbbra is folyósításra kerülnek. Ha a munkaviszony a szülési szabadság alatt szűnik meg, amely időre a munkavállaló csedet kapott, és a gyed folyósítása még nem kezdődött el, akkor is járni fog a gyed is az alábbiak miatt:

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy ki jogosult gyedre, továbbá adunk ötletet is arra, hogyan őrizhető meg a kismama ellátása a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs